View Single Post
Eski 16-11-2015, 14:39   #25
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KadirSabahat Mesajı Göster
Sevgili bahcedenn
İlgi ve alakanızdan ötürü çok teşekkürler.
Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten işe yarar aydınlatıcı bilgiler lakin ben daha önce gübre konusunda birkaç küçük deneme yaptım. Hiç gübresiz toprakta, çok az azot attığım toprakta,ahır gübresi karıştırdığım toprakta,ve sadece ahır gübresinde arpacıkla yetiştirme tekniklerini denedim. En iyi aldığım verim çok az azot attığım toprakta gerçekleşti. En düşük verimde tahmin edeceğiniz gibi sadece ahır gübresinde oldu. Az ahır gübreli toprakta yaptığım deneme hiç gübresiz toprakta yaptığım denemeye oranla daha az başarılıydı. Bu denemelerden soğanın ahır gübresini sevmediği kanaatine vardım.
Aslında olayı çokta derinleştirmeye gerek yok. Bizim asıl amacımız doğrudan ekimle basit hasat olmalı. Yani işçilik masrafından ne kadar kısabilirsek kar marjını o kadar yükseltebileceğimiz düşüncesindeyim ben.

Resimlerde görünen fide ile ekimin işçilik masrafı makina kullanımı olsa bile arpacıkla ekimden çok çok daha fazla.

Toprağı tavında işledikten sonra tavalar hazırlanırsa, bu tavalara tohum elle serpme şeklinde yapılsa, yeşil aksamı oluşup pazar büyüklüğüne ulaştığında seyreltme yapılıp yeşil soğan olarak değerlendirilse geri kalanıda baş soğan olmak üzere toprakta bırakılsa nasıl olur?
Tava oluşturduğumuzda sökmeside daha basit olur düşüncesindeyim.
Elimizde kendi ürettiğimiz tohumlar oldukça tohumların çimlenme yüzdesi %20 bile olsa sık ekimle bu sorunu çözebiliriz.

Şuan ekim yapmış olduğum tohumlardan alacak olduğumuz tohumlar ikinci ekimde çeşit değişikliği **** verimde düşüş gibi problemler çıkarırmı sizce?

Açıkçası siz bu konuda bizden daha tecrübelisiniz. En azından siz daha evvelinde bu ürünü yetiştirmişsiniz. Ben ise elimde ekipman anlamında büyük imkanlar yokken ben bu ürünü nasıl daha kolay yetiştiririm diye düşünüyorum. Bir de yetiştirilen ölçek önemli nokta burada. 4 dönümden bahsettiğimizi unutmuşum.

Aynı durumda ben olsam yine de hayvan gübresini kullanırdım. En azından zamanla toprağıma gevşeklik sağlayacaktır. Bunun yanında sizin tecrübe edindiğiniz ölçekte azot ta kullanırdım.

Balıkesir'de olan bir soğan tohumu şirketini aradığımda bana arpacık ile ekim için gülmüştü. Artık arpacık ile ekim tarihe karıştı gibilerinden. Size bahsetmiştim bundan. Bilmiyorum onları aradınız mı? Bu konuda onların tavsiyeleri de mutlaka işe yarayacaktır.

Tohum alma konusunda ise okuduklarımı yazayım size. Benim bildiğim soğan tohumu ikinci senede elde ediliyor. Örneğin önümüzdeki yaz hasat edeceğiniz çeşit özelliklerini taşıyan 6-8 cm çapındaki en sağlıklı soğanları çok güzel bir şekilde ertesi bahara kadar saklayacaksınız. Bir önceki yıl yetiştirilmiş olan soğan başları yarısından fazlası toprakta olacak şekilde (arpacık eker gibi) dikilecekler. Bundan sonrası ise bilindiği gibi sap oluşturma, uçlarda çiçeklenme ve nihayetinde tohum oluşumu ile tohum hasadı.

Yalnız tohum üretilecek olan tarla çok dikkatli seçilmelidir. Kesinlikle hakim rüzgarlara açık bir saha olmamalıdır. Fazla rüzgar alan tarlalarda çiçek demetlerini taşıyan yalancı gövdenin hafif rüzgarlarda dahi çok kolay kırılması ile tam oluşmamış ya da gelişememiş tohum elde edilmesine olanak sağlar.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön