Konu: oz26
View Single Post
Eski 15-11-2015, 11:23   #14
oz26
Ağaç Dostu
 
oz26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 349
Bhut Jolokia Biber

Name:  1.jpg
Views: 979
Size:  44.3 KB

Name:  2.jpg
Views: 992
Size:  43.5 KB

Name:  3.jpg
Views: 984
Size:  36.8 KB

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber (Capsicum chinense).
  • Tohum çeşit adı: Bhut Jolokia Biber (Ghost Pepper, Naga Jolokia, Naga Morcih)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Eskişehir
  • Tohumun kökeni: Hindistan
  • Tohumun geldiği yer: Tohum Paylaşım Etkinliği Sn. bahcedenn
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı gübreler.
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Saksıda özel bir alanda yetiştirildi.
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül - Ekim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Balkonda 15 litrelik saksıda tek kök yetiştirdiğim bitki bir metre kadar boylandı. Ağustos sonunda hasada geldi. Sonradan bereketlenip, üç kere hasat ettim. 5 - 7 cm uzunluğunda pürtüklü, eğri büğrü yüzeyli meyveler elde ettim.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık yeşil renkli, eğri büğrü, pürtüklü çok acı bir çeşit.

    Meyveler 1 cm olduklarında hiç acı değildi, düzgün görüntüsüyle başka bir çeşitle karıştı sandım. 2 cm olduğunda hafiften eğrilip pürüzlenmeye başladı. 3 cm’ye geldiğinde iyice şekillenip komple yenebilir acılıktaydı. Daha fazla büyüdüğünde en çok yarısına kadar yiyebildim. Direkt güneş gören meyvelerin acılık oranı bariz bir şekilde fazla olduğunu tepit ettim.

    İyice kızarmış biberin ucundan yarım santim kadar tattım. Havalara uçuracak bir acılığı olmasada çok acı bir çeşit. Karabiber tadını andıran değişik, hoş bir lezzeti var. Dikkat etmeme rağmen azıcık dudağıma değmiş olmalı ki yarım saat kadar yandı dudağım. Bu arada bir on dakika kadar da ateş bastı vücudumu.
    Küçük parçalar halinde yemeklere çok yakışacağını düşünüyorum. İnceltilerek sos olarak da kullanılabilir.

Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmelidir. Saksıda da yetiştirilebilir. Fakat büyükçe bir saksı tercih edilmelidir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Gelişimi ilk başlarda oldukça yavaş olan bitkinin yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 45-120 cm yükseklikte dayanağa ihtiyacı olan gür bir yapısı vardır. Fide dikiminden itibaren ortalama 100 - 120 günde hasada gelir. 10 - 15 cm uzunluğunda irice yaprakları olan bitkinin 6 - 8,5 cm uzunluğunda pürtüklü, eğri büğrü yüzeyli meyveleri olabildiği gibi düz pürüzsüz yüzeyli meyveleri de olabilir.

2006 yılında Guinness tarafından dünyanın en acı biberi olduğu tescillenen bu varyete 2012 yılında yerini Trinidad Moruga Scorpion'a bıraktı. 26 Aralık 2013 yılında Guinness World Records tarafından Carolina Reaper'in dünyanın en acı biberi olarak tescil edilmesinden sonra ise dünyanın en acı biberleri sıralamasında 3. lüğe gerilemiştir.

Çok acı bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir. (bahcedenn)


Düzenleyen oz26 : 24-11-2015 saat 11:54
oz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön