10-08-2014, 22:08
|
#7
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Bhut Jolokia Biber
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
- Tohum çeşit adı: Bhut Jolokia Biber (Ghost Pepper, Naga Jolokia, Naga Morcih)
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
- Tohumun kökeni: Hindistan
- Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
- Kullanılan gübreler:
- Kullanılan ilaçlar: -
- Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
- Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmelidir. Saksıda da yetiştirilebilir. Fakat büyükçe bir saksı tercih edilmelidir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Gelişimi ilk başlarda oldukça yavaş olan bitkinin yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 45-120 cm yükseklikte dayanağa ihtiyacı olan gür bir yapısı vardır. Fide dikiminden itibaren ortalama 100 - 120 günde hasada gelir. 10 - 15 cm uzunluğunda irice yaprakları olan bitkinin 6 - 8,5 cm uzunluğunda pürtüklü, eğri büğrü yüzeyli meyveleri olabildiği gibi düz pürüzsüz yüzeyli meyveleri de olabilir.
2006 yılında Guinness tarafından dünyanın en acı biberi olduğu tescillenen bu varyete 2012 yılında yerini Trinidad Moruga Scorpion'a bıraktı. 26 Aralık 2013 yılında Guinness World Records tarafından Carolina Reaper'in dünyanın en acı biberi olarak tescil edilmesinden sonra ise dünyanın en acı biberleri sıralamasında 3. lüğe gerilemiştir.
Çok acı bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir.
|
|
|