View Single Post
Eski 14-08-2007, 14:58   #7
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn buster
1- Yaprak leke hastalığı alt dallarda, pas hastalıkları ise tüm yapraklarda başlar
2-Yaprak leke hastalığında leke, pas hastalığında minik noktacıklar dörülür.
3- Yaprak leke hastalığında başlangıç rengi erguvan- mor rengidir, sonradan çevrede sararma ve kızarmalar , ardından da yaprak ölümleri görülür.Pas hastalığında ise limon-portakal renginden başlar sezon sonuna doğru siyah renge dönüşebilir. Genelde pas hastalıları 3 renkte olurlar. Sarı-kırmızı, kahverengi- siyah.

Bu belirtilere göre siz karar verin.

Her ikisinin de özelliği mantar hastalıkları oluşlarıdır. Sık dikimler, toprağın besinsiz oluşu, yüksek sıcaklık ve nispi nem, yakın çevrede hastalık oluşu ya da bulaşmış fidan alımı hastalığın bulaşmasında ve yayılmasında en büyük etkenlerdir.

PAS HASTALIĞI OLDUĞUNA İNANIYORSANIZ:
Berberis ve mahonya bitkileri özellikle pas hastalığının konağıdır.Çevredeki bu bitkileri varsa yokedin.
Hektaneb 80 WP ile ilaçlama yapabilirsiniz.
YAPRAK LEKE HASTALIĞI OLDUĞUNA İNANIYORSANIZ:
3 yıldan daha fazla bitki organlarında canlı kalabilme özeeliğine sahip bu mantar sporları ile uğraşmak hayli zahmetlidir. Sonbahar derin budamalrı ve artıkların yakılarak imhası, devamlı süren kimyasal mücadele kadar etkindir.

Sizin şeftalinizde hastalık harici besin eksikliği emareleri de var. Sadece kestanedeki pas hastalığına benziyor. Diğerşleri yaprak leke hastalığı. Çünkü leke olarak görünüyorlar. Un serpilmiş gbi noktacıklar halinde görülmüyorlar.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön