View Single Post
Eski 04-11-2015, 20:32   #130
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn Muda,

On Dilimli Bitlis'in olgun bir meyvesi vardi diye hatirliyorum, aklimda yanlis kalmis olabilir. Eger o meyveden tohum hasat etmediyseniz, "tam olgunlasmadi" dediginizden de dolgun tohumlari paylasabilirsiniz (kesmediyseniz, bir sure daha dursun; lezzeti degismeyecektir ama tohumlar daha saglikli olur). En uygun olani bu degil ama boylece en olumsuz olabilecegini dusundugunuz bir durumu olumlu sekilde sonuclandirmis olacaksiniz. Ondan cogalan tohumlar da birkac sene icinde toparlanir diye tahmin ederim.

Bu tip aksilikler olabiliyor. Cok acil (veya cesitli talihsizlikler/beklenmedik doga olaylari iceren) bir durum olmadikca, kendi stogumu guvenceye almadan kimseye tohum gondermem mumkun olmadigi icin endiselenmenizi gerektiren bir durum yok. Siz denemeye ve yardimci olmaya gonullu oldukca, cesitli tohumlar icin sizin yardiminizi rica edecegim (yer imkani olan gonulluler zaten istedikleri cesitleri kendileri seciyor). Bazi bitkiler icin yetistirme sartlarini iyilestirmek icin yardimci olmamizi gerektiren konular varsa onlari soyleyebilirsiniz.

Sizin uygulamalariniz biraz permakultur alanina giriyor. Bazi bitkileri bunun disina cikarip, tohumunu cogaltmak icin simartmak isteyebilirsiniz. Dogaya birakmaniz guzel birsey ama nadir tohumlar icin bir miktar mudahale etmemiz gerekebiliyor.
Sn; birnefestoprak;

Mollakendi kavunu iki tane oldu. 10 dilimli Bitlisin ikinci keleği büyüyemeden öldü. İlk olanı ben özellikle bekletirken evden yanlışlıkla kesmişler. Artık yapabileceğim bir şey yok. Muhtemelen tohumlar yeterli olgunluğa ulaşmışlardır.

Sahip olduğum yerin oldukça büyük ve zor koşulları ve bizim de biraz maymun iştahlı her şeyi mümkün olduğunca yapabilmek için denemeye çalışmamızdan kısmen teorik bilgilerimiz olmasına rağmen pratik ile teoriği yeteri kadar birleştiremeyince tabi ki amatörün üstü profesyonelliğin çok altında ürün almak durumunda kalıyoruz.

Çeşit sayısını azaltıp miktarı çoğaltarak tohumların tozlaşma ile melezlenmesini önleyerek saflığını sağlamak gerekiyor. Bu konuda daha önce uyarmıştınız.

Belki biraz daha tecrübe kazanmamız durumunda daha iyi duruma gelebiliriz. Yapabildiğimiz kadarla devam edeceğiz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön