View Single Post
Eski 24-10-2015, 02:17   #126
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn Muda,

On Dilimli Bitlis'in olgun bir meyvesi vardi diye hatirliyorum, aklimda yanlis kalmis olabilir. Eger o meyveden tohum hasat etmediyseniz, "tam olgunlasmadi" dediginizden de dolgun tohumlari paylasabilirsiniz (kesmediyseniz, bir sure daha dursun; lezzeti degismeyecektir ama tohumlar daha saglikli olur). En uygun olani bu degil ama boylece en olumsuz olabilecegini dusundugunuz bir durumu olumlu sekilde sonuclandirmis olacaksiniz. Ondan cogalan tohumlar da birkac sene icinde toparlanir diye tahmin ederim.

Bu tip aksilikler olabiliyor. Cok acil (veya cesitli talihsizlikler/beklenmedik doga olaylari iceren) bir durum olmadikca, kendi stogumu guvenceye almadan kimseye tohum gondermem mumkun olmadigi icin endiselenmenizi gerektiren bir durum yok. Siz denemeye ve yardimci olmaya gonullu oldukca, cesitli tohumlar icin sizin yardiminizi rica edecegim (yer imkani olan gonulluler zaten istedikleri cesitleri kendileri seciyor). Bazi bitkiler icin yetistirme sartlarini iyilestirmek icin yardimci olmamizi gerektiren konular varsa onlari soyleyebilirsiniz.

Sizin uygulamalariniz biraz permakultur alanina giriyor. Bazi bitkileri bunun disina cikarip, tohumunu cogaltmak icin simartmak isteyebilirsiniz. Dogaya birakmaniz guzel birsey ama nadir tohumlar icin bir miktar mudahale etmemiz gerekebiliyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön