View Single Post
Eski 19-10-2015, 10:55   #1
Starcin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-10-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 14
Starcin / Organik Topraksız Tarım Denemesi

Merhaba,

Topraksız tarım konusuyla ilgilenmeye başladığımdan beri forumu okuyorum fakat daha yeni üye oldum.

Aslında uzun süredir balkonda kendi sebzemi kendim yetiştirmek istiyordum çünkü artık marketlerdeki tatsız tuzsuz odun gibi domateslerden bıktım. Topraksız tarım ortalığı pisletmeden bu işi yapmak için mükemmel bir çözüm.

Ben kendi denememde tamamen organik bir şekilde bu işi yapmaya çalışmak istiyorum. Yanlış anlaşılmasın, zaten hepimizin kullandığı besin karışımlarının hormon falan olmadığını biliyorum. Benim denemek istediğim, şu kadar potasyum nitrat, bu kadar demir sülfat gibi formüllerle değil, kompost hazırlayıp bunu sıvı halde kullanmak gibi şeyler.

Daha önce topraksız tarım yapmadığım için basitten başladım. Tohumlarımı torfa daha 2 gün önce koydum. Mini sera yapmak için plastik bir ayakkabı kutusu kullandım. Kutunun alt tarafını alüminyum bant ile sardım ışık girmesin diye.
Name:  IMAG1115-2.jpg
Views: 1285
Size:  57.6 KB

Bir de ilk denememi durgun su ile yapacağımdan, yapı marketten aldığım basit bir şeffaf plastik kutuyu yine alüminyum bant ile sardım, kapağını iki çıta ile güçlendirip delik deşik ettiğim saksıları içine yerleştirdim. Kapağı saksıların çapında delmek istemiştim ama plastik paramparça oluverdi. Şimdi açık kalan yerleri strafor veya bant gibi malzemelerle kapatıp, içeriyi kapkaranlık yapacağım.
Name:  IMAG1116-2.jpg
Views: 909
Size:  60.8 KB

İçeriye bir hava taşı ile hava basmayı, bu sayede sirkülasyon yapmayı planlıyorum.

Bu denemeden bir şeyler öğrendikten sonra, esas PVC borular ile akan su sistemi kurmak istiyorum.

Organik besin fikri ise şu video yüzünden aklıma girdi:
https://youtu.be/D8c6kU1F7q4

Buradaki bey, her şeyin hazırını söylüyor, sonra isterseniz şu şekilde de yaparsınız diyor. Mesela sudaki klorü uzaklaştırmak için yarım limon atmak, solucan kompostunu filtreden geçirmek, bir balığı blenderdan geçirip besin olarak suya katmak gibi.

Böyle denemeler yapanlar var mı acaba? Bazı öneriler duyabilir miyiz?

Evde 2 tane kedi olduğu için, mecburen sistemi balkonda kuracağım. En aydınlık oda salon ama kediler orada bitkileri rahat bırakmaz. Kış yaklaştığı için de, Ankara kışında çok performans almayı beklemiyorum. Sadece bir şeyler öğrenmeyi, baharda çok daha bilgili bir şekilde akan su sistemini kurmak istiyorum

Starcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön