View Single Post
Eski 12-10-2015, 15:51   #20
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Bu konu başlığını oluşturmakta emeği geçenlere öncelikle teşekkür etmek isterim. Ancak dikkatimi çeken bir husus, "Spirulina"'nın "yosun" olarak tabir edilmesi çok da doğru değildir; zira o "mavi-yeşil yosun" olarak tabir edilen gruptadır; bu gruba "yosun" adı takılsada aslında fotosentez yapabilen bir bakteri ailesidir: siyanobakteri... Bu nedenle klorofil içerdiği için yeşil gözüksede, bitkiler ile uzaktan yakından uzaktan alakası yoktur.

"Sucul bitkiler" konu başlığı altında yer alması bu nedenle garibime gitti ama olan olmuş bir kere. Sanırım sadece bunun içinde forum başlığı açılamazdı (mantarlarda olduğu gibi?) "Spirulina" kelimesini tırnak iine alma nedenim ise bilimsel adı Spirulina olan başka bir siyanobakteri ailesi bulunmaktadır; ticari adı "Spirulina" olarak satılan ürünleri oluşturmak için olan organizma ise Arthrospira ailesi siyanobakterileridir; bu aile 2 üyeden oluşmaktadır: Arthospira platensis ve A. maxima... Yazar açısından ilk kou açıldığı tarihine bakılırsa belkide Spirulina grubundan ayrıltılmadan önce yazılmış bir makale olabileceğini ihtimaller arasında bulundurarak bunun hata değil güncellik konusu olduğunu düşündüğümü de ayrıca dile getirmek isterim.

Siyanobakteriler arasında tüketilmesi insan sağlığı açısından tehdit üretmeyen hatta faydalı olan nadide siyanobakterilerden birisidir Spirulina. Zira diğer siyanobakteriler toxin üremtkete olup ciddi sinirsel bozukluklara neden olmaktadır. Başlıca siyanobakteri zehirlenme belirtileri miğde bulantısı, kusma, temas yerlerinde tahriş ve/veya yara açılması gibi belirtileri vardır. Ciddi vakalar ölümle sonuçlanır.

Spirulina üretimi ile ilgili sıkıntılardan birisi de budur: zararlı siyanobakteri kültür/örneğinden kontaminasyon (ingilizceden direkt çevirdim, türkçesini bilmiyorum tam eknik terimin: istenmeyen bir şeyin bulaşması anlamında). Yani Spirulina beslerken/yetiştirirken başka tür siyanobakteri kontaminasyonu söz konusu olabilir ve bu da insan sağlığını tehlikeye atar (ucuz spirulina'lardan sakınmanın en öenmli nedenlerinden biri). Zira Spirulina üretirken aldığınız külterde kontaminat bulunması ihtimali (kaynağın güvenirliğine göre) vardır. Hatta ABD sağlık bakanlığının yaptığı kontrol deneylerinde bazı "Spirulina" tabletlerinde toxinler keşfedilmiştir ancak insan sağlığına zarar verecek seviyenin altında olduğundan üretimleri durdurulmamıştır. Bunun anlamı, ciddi sağlık ve kalite kontrolleri bulunan ABD gibi ülkelerdeki üretimlerde bile kontaminan siyanobakteriler bulunuyor!

Üretiminin kontröllü alabaratuvar ortamında olması gerektiğini ifade etmeye çok gerek yok artık sanırım. Belirli bir tuzluluk oranında bu siyanobakterinin yetiştiğini söylemek de ayrıca gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı şahıs bazında üretimini yapmanı bulmanız zordur.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön