View Single Post
Eski 11-10-2015, 20:35   #107
ajlanucar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1
Merhaba
Bahsi geçen videodaki Vişne hasat makinaları belirli bir ölçüye göre dizayn edilmiş bahçeler içindir, ilgili sitelerde bu bahçelerdeki ağaçların 2x4 m veya 1,5x4 m aralıklar ile dikildiği ve ağaç yüksekliği en fazla 3,5 m olacak şekilde tutulduğu görülebilir. Bu şartlara haiz vişne bahçelerini ekonomik olarak hasat etmek mümkün görünüyor.
***
Türkiyede mevcut vişne bahçeleri genellikle idris ancına aşılı Kütahya olarak tesis ediliyor. Bu konuda da malesef birbirine tezat düşen birçok veriye rastlamak mümkün ,
Örneğin idris anacına aşılı Kütahya cinsi vişne bahçesi tesis etmede en iyi aralığın 4x6 m olduğu söylenirken , bir başka kaynakta bu aralığın en iyi 5x5 olduğudur .
Bu cinste ağaç boylarının ise 5 ila 7 m arasında değiştiği söyleniyor, hal böyle olunca Hasat makinalarının ebatlarına aykırı olduğu için makina ile hasat mümkün görünmüyor ( Türkiye şartlarına uygun makinalar yapılana kadar )
***
Yine Kütahya cinsi ağaçlardan elde edilen bir bahçede ilk verimin 3.yılında olduğu söynelirken , aşılı tesis edilen bahçelerde ilk yıldan itibaren verim alındığı söylenmekte,
Yine Kütahya cinsi vişne bahçelerinde maksimum verime 5.yılında ulaşacağı ve bunun ağaç başına 50 Kg ila 150 kg arasında olacağı söylenirken(Bu geniş marjın ağaç bakımı ile alakadar olduğunu düşünüyorum) , bir başka kaynakta 5.yılda en fazla verimin 10 kg ila 20 kg arasında olduğudur..
Hal böyle olunca kafalardaki bu tip karışıklıkları sonlandıracak nihai bir dökümana ihtiyacın olduğu açıktır.
***
Kabaca A dan Z ye Ticari amaçlı bahçe kurmak isteyen bir yatırımcının kafasında oluşabilecek suallere cevap verebilecek bir kaynaktan haberdar olmak isteyenlerin sayısı tahminlerin üzerindedir .
Kolay gelsin

ajlanucar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön