View Single Post
Eski 09-10-2015, 13:33   #70
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
ilk domatesimiz kızardı

Evet, uzun uğraşılar sonunda ilk domatesimiz kızardı. Belki tam yenecek kıvamda değil ama, yarın Denizli'ye gidiyorum ve bir hafta - on gün yokum. Ne olur ne olmaz, şimdiden resmini çekip paylaşayım dedim.

25 Haziranda dikmiştim fideleri. Kabaca 100 günde, az çok normal sürede olgunlaşmasını tamamladı. Tabii binbir özel çaba ile. Köklerdeki kurtçuklar yetmedi, yaprak ve meyve kurtları da yaprakları ve domateslerin meyvelerini kemiriyor. Şu an küçüklü büyüklü 50'den fazla meyve var, yarıya yakınını kurt delmiş. Zaten bitkilerin de dörtte biri falan kurudu, kökleri gitti.

Benim önem verdiğim kısım köklerin gelişebiliyor olması. Yani kurduğum sistem kökleri yeterince besleyebiliyor, gelişmesini sağlayabiliyor. Ve bunu çok az suyu çok az süre dolaştırarak yapıyorum. 24 bitki için dersek, kabaca 4 litre suyu 5 dakikada bir beş saniye dolaştırıyorum. Yani 24 saatte sadece 24 dakika ve sadece 4 litre. Yani demek istediğim, işletim giderleri bakımından çok çok ekonomik. Akan Su kültüründe olduğu gibi, 24 saat litrelerce suyu dolaştırmıyorum.

Kurtçukları bir biçimde bastırınca kökler gelişme şansı buldular ve de çiçek açıp meyve verebildiler.

Sırada bekleyen 5 6 domates daha var kızaracak, tabii ben burada olmayacağım. Bu arada yapraktan beslemeye de mecburen ara vermiş olacağım. Domateslerin besinlerini verip çıkacağım. EC yükselmesi olasılığına karşı da yeni besin ilavesi çok çok az olacak, su ile idare edecekler. Bugün son bir kurtçuk temiziliği yaptım, elle 15-20 kurtçuk öldürdüm, bir süre idare eder. Zaten dönüşte 3 5 domates daha kızartıp artık denemeye son verir, domatesleri sökerim.

Kızaran domatesimiz ve sıradakiler aşağıda...

Eklenen Resimler
   
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön