View Single Post
Eski 01-10-2015, 18:30   #69
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
SAyın Şafak,

Önerileriniz için teşekkürler. Geçmiş yıllarda benzer reçeteleri uyguladığım çok oldu. Ağaçlar Net'de de bol miktarda benzer ev yapımı ilaç reçeteleri var. Sarımsak, kırmızı biber, ada çayı, şu bu denemediğim kalmadı. Pek de başarılı olduklarını söyleyemeyeceğim. Belki tipik ya da basit diyebileceğim sorunlarda işe yarıyorlardır da, ben üç sene "Sarı Kıvırcık Yaprak Virüsü " ile uğraştım. Kısacası, çözümü yok. Herhangi bir ilaç para etmiyor. Neem dahil. "Kültürel Mücadele" dedikleri çevreyi temiz tutmak (hastalık anlamında) yalıtım, bir süre domates ekmeme vb önlemler ile ancak önü alınabiliyor. Bir tür salgın, ve de yıllarca sürebiliyor.

Nematodlar da öyle. Burada Sarı Kıvırcık yok diye seviniyordum, şimdi de bunlar çıktı. Bunlar da kitlesel biçimde ürediklerinden mücadele zor. Aslında bunlar hayvan sınıfına giriyor, yani bakteri, mantar, mikrop vs değil. Kırkayak gibi birşey. İlacı var. Ben kullanmak istemiyorum. Doğal mücadele çok kısıtlı. Toprakta olsa zaten yapacak birşey yok, düşmanı görmeniz bile mümkün değil. Aeroponik ortam olduğu için açıp bakabiliyorum, görüp öldürebiliyorum. Ama görebildiklerimi. Büyük olanlaını, anaç olanlarını. Kalan birnlercesi de kökleri kemirmekte. Normalde sökp atıp, tamam bu kadar demek lazım. Hadi belki bir ikisi kızarır diye uğraşıyorum.

Yoksa alacağımız dersi aldık. Doğru sera ortamını yaratmadan, hijyenik fide üretimini gerçekleştirmeden bu işe kalkışmak yanlış. Zaten çok geç başladım, biliyorum. Ama sistemi denemek istedim. Kurtçukları temizleyince sağlıklı köklerin kolayca geliştiğini gördüm. Benim için de işin kar tarafı bu.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön