View Single Post
Eski 27-08-2015, 10:19   #1314
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
"Kısıtlamak", "Kısıt", "Kısıtlı" - "Yetersiz"

Anlam bakımından biribirine benzeyen sözcükler ve toplumda çoğu zaman birbirlerinin yerlerine kullanılıyorlar.

Fakat aralarında önemli farklar var.

Kısıt, kısıtlı sözcükleri kısıtlamak fiilinden geliyor. Kısıtlamak, bir şeyin çoğu zaman başka bir irade tarafından sınırlandırılması anlamına geliyor. Kısıtlı, normalde daha geniş olabilecek (ya da olması gereken) bir imkanın şu ya da bu sebeple kısıtlama fiiline maruz kalarak daraltılmış, azaltılmış olması anlamını içeren bir sıfat oluyor. Bu durumda kısıt da, daraltılmış, azaltılmış imkanın sınır çizgisinin adı oluyor.

Yetersiz ise, zaten daha geniş/fazla olma olanağı olmayan bir şeyin, olması gerekenden az olduğu anlamını içerir. Yetersizlik durumu bir sonuçtur. Bu sonucu doğuran yokluk, azlık vb. bir çok sebep olabilir. Bir şeyin kısıtlanmış olması sebebiyle yetersiz kalması da olabilir. Bu durumda kısıtlama yetersizliğe neden olan, yetersizlik sonucuna yol açan sebebi oluşturur.

Alıntı:
Malesef bu duyarlılığımız o kadar kısıtlı ki okulda öğretmen arkadaşlarımın nasıl konuştuklarını duymak bile istemezsiniz.
Tümcesindeki "kısıtlı" sözcüğü yanlış değil. Aksine, bu sözcüğün kullanılmış olması adı geçen öğretmen arkadaşların duyarlılıklarını beklenen ölçüde (veya özgürce) ifade etmekten geri durduklarını, bu geri durmanın sebebi olarak da muhtelif şekillerde kısıtlanmış olduklarını anlatıyor. Gerçek durum bu mudur bilmem ama tümcenin anlamı böyle

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön