View Single Post
Eski 03-08-2015, 13:03   #535
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Debuu.
İlk Bonsai girişiminiz hayırlı olsun. Ama herkesin ilk başlarda yapmış olduğı klasik hataları peş peşe yapmış bulunuyorsunuz.
-Bu dönemde köke yapılan müdehaleler çoğu türde ölümcül olur. Sn.sagol'un dediği gibi kök uygulamaları ağaçların uykuda olduğu ve uykudan uyanma zamanının hemen öncesi olarak kabul edilen Mart ayında yapılması en doğrusudur.
-Ağacınıza yaptığınız budama temel olarak Bonsai'de hemen hemen her türde (ibrelilerde biraz farklı) uygulanan bir boy kısaltma işi. Ama verdiğiniz şekil, nebarinin yönü, ağacın ön yüzü, dalların ön yüze göre dizilimi doğru değil. Daha da kötüsü düzelecek gibi de değil.
Şimdi bu kadar olumsuz sözden sonra moraliniz bozulmamıştır umarım. Yukarıda saydığım hatalar ve hatta daha fazlasını pek çoğumuz yapmışsızdır. Önemli olan hatalardan ders almayı bilmek, öğrenmek ve ilerlemektir. Sonunda da güzel ağaçlar elde etmektir elbette.
Bonsai'de daha çok yenisiniz, sizinde benimde öğrenilecek daha çok şeyimiz var. Başarısız çalışmaları fazla dert etmeyin ve sabırla, inatla öğrenmeye ve ilerlemeye çalışın.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön