View Single Post
Eski 01-08-2015, 21:40   #17
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
ABD'nin organik tarimda kullanilabilecek urunlerle ilgili sertifikalandirmalari yapan onde gelen kurulusu OMRI (Organic Materials Review Institute-kar amaci gutmeyen bir kurulus)'nin sayfasindan Bakirla ilgili aciklamalarin bir kismi:

Generic Materials Search: coppers fixed | Organic Materials Review Institute

Bakir (icinde bitki tarafindan alinabilecek baska bilesenlerle birlikte suda cozunebilir Bakir'in bulundugu urunler)
Durumu: Kullanilmasi yasak
Tanimi: Bakir urunleri herbisit olarak kullanilamaz. Bakirli mikro-besin urunlerinin kullanilmasi yasaktir. ...Bakir Nitrat'in bitki besini olarak kullanilmasi yasaktir.

Konu, organik sebze uretimi yonetmeliginde de belirtilmis (205.601(j)(6)(ii)): https://www.law.cornell.edu/cfr/text/7/205.601

Ozellikle Bakir Nitratli urunler icin bir noktaya vurgu yapmak gerek: Bu tip urunler, oncelikli olarak Nitrat icerigi (bitkinin dogrudan alabilecegi Azot formu diye mi bilmiyorum) goz onunde bulundurularak ve "gubre cozeltisi/gubre" olarak degerlendirilerek uygulaniyor herhalde ("iz element besini" gozuyle bakilip oyle de uygulaniyor sanirim). Bakir, zararli mikroorganizmalara karsi oldurucu etkisiyle biliniyor; bu acidan da uygulayanlar acisindan hastaliklarla mucadelede bu bilesenin etkili oldugunun dusunuldugu anlasiliyor. Ayni mantigi kullanarak soralim: Zararli mikroorganizma olurken, yararlilar canli mi kaliyor?

"Bakir Nitrat'i gubre cozeltisi olarak kullaniyorum" diyen bir ciftci cok buyuk ihtimalle urunu kokten uyguluyordur. Ozellikle kokten uygulama;

1) Organik uretim kapsaminda degerlendirilemez; bir organik uretim uygulamasi olarak tavsiye edilemez.
2) Kokten verilecek miktarla birlikte dogrudan topraga suda cozunebilir Bakir aktarildigi icin zaman icinde Bakir kirliligine ve toprak yasaminin zehirlenmesine/toprak mikroorganizmalarinin yok olmasina neden olacaktir.

Zirai urunler ureten herhangi bir firmanin, Bakir Nitratli herhangi bir urununu Bakirli gubre cozeltisi olarak pazarlamasiysa, butun yonetmelikleri onumuze yigip urunun bu sekilde etiketlenmesinin uygun oldugunu kanitlasaniz bile, toprak/hidrolojik sistem acisindan dusunecek olursak kesinlikle etik degil. Yine ayni firmanin ayni Bakir Nitratli urunu organik gubre olarak pazarlamasi kabul edilemez olmaktan ote, kesinlikle organik tarim uygulamalarinin disinda yer alan bir tavirdir. Dunya standartlarinda boyle bir "organiklik" tanimi/kabulu/standardi yoktur.

Bir baska Bakir Nitratli gubre cozeltisi urunu: BESLER GÜBRE - BAKIR

Burdaki urunun icindeki suda cozunebilir Bakir yuzdesi cok daha dusuk olmasina karsin, sayfanin en ustunde verilen aciklamaya dikkat edin:

Bakır Nitrat içerikli; Bakır ihtiyacı olan yerlere topraktan ve bitkiden olan hastalıklara karşı ve dallara göztaşı olarak rahatlıkla verilebilir.

Inanilir gibi degil. Bakir ihtiyacinin nasil belirlenecegini de yazdiktan sonra devaminda sunlari soylemisler:

Yaprak gubrelemesi bakir gubrelerinin etkinligini artirdigi gibi toprakta bakir birikiminin ortaya cikaracagi zehirlilik etkilerini de ortadan kaldirir.

Bu aciklamayi yaptiktan sonra da tabandan (kokten) verilecek miktar konusunda tavsiyede bulunmuslar, saka gibi. "Kokten verirseniz toprak zehirlenebilir aslinda ama biz yine de kokten ne kadar vermeniz gerektigini yazalim" demisler


Düzenleyen birnefestoprak : 01-08-2015 saat 22:38 Neden: Yazim hatasi
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön