View Single Post
Eski 26-07-2015, 11:16   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Çıtır Mantı

Aperitifler başlığında daha uygun düşecek diyerek burada yazmaya niyet ettim.

Bir lokantada sipariş ettiğimiz yemekleri beklerken masamıza çıtır mantı getirdiler. Çok hoşuma gitti, biraz inceledim ve evde yapmaya karar verdim.

Aranızda yapanlar veya daha kolayını bilenler varsa lütfen paylaşımda bulunsunlar işin doğrusunu beraberce bulalım.

Mantı gibi hamurdan hazırlanmamıştı veya çok ince bir hamur açılmış da olabilir. Ben mantı hamuru açarken bu kadar ince açmam ya da açamam. Evde mantı yaparken kestiğim karelere içi doldururken bile hamur kurur ve zor kapanır, bu yüzden yufkadan denedim.

Bir yufkayı bütün bir yuvarlak olarak masaya yaydım. Biraz yağı eritip içine su ilave ettim (sıvı yağ ve su karışımı da yapılabilir). Yufka kurumasın diye fırça ile bu karışımı yufkanın her tarafına sürerek yuvarlak bir kalıp, çay bardağı ağzı genişliğinde yuvarlaklar kestim.

Daha önce iç olarak kullanacağınız malzemeyi hazırlayın.
Normal mantı yaparken iç malzemeyi çiğden koyarız ve mantı su içinde haşlanırken pişer. Bunda böyle bir durum olmadığı için önce bir ufak baş kuru soğanı çok ince ince doğradım, bunu hafifçe pembeleştirdikten sonra içine kıymaları atıp hafifçe çevirdim. Dövülmüş üç diş sarımsak ile biraz da kırmızı pul biber, karabiber ilave ederek içi hazırladım.

Kestiğim yuvarlak yufka parçalarının içlerine azar azar kıymaları koydum.
Bazı yuvarlaklar kapanırken sorun çıkartıyor bu durumda yine yağlı su ile ıslatmakta fayda var.
Her yuvarlağı üstlerinden sıkarak fiyonk fiyonk kapattım ve parti parti hemen bir tepsiye koyarak buzluğa koydum.
Hepsinin kapatma işi bitince yoğurdunu hazırladım.
İki çorba kaşığı dolusu süzme yoğurdu bir kaseye alın. İçine dövülmüş iki diş sarımsak çok az pul biber ve bolca kuru nane koyup kartıştırın. Koyuca bir dip olacak.
Daha sonra buzluğa koyduğunuz ilk parti tepsiyi çıkartarak fırın tepsisine dizin (diğerleri de donunca hepsini bir kutuya sıralayarak yine buzlukta daha ileride kullanmak üzere saklayın)
Fırını turboda 170 dereye getirin ve tepsiyi fırına sürün. 15 dakika içinde çıtırlar kızarıyor. Pembeleşmeleri kâfi, zaten incecik yufka hemen kızarıyor.

Servis tabağının ortasına yoğurdu, kenarlarına da çıtırları yerleştirerek ikram edin.
Sıcak yaz akşamlarında buz gibi bira veya başka soğuk içecekler yanında sıcak sıcak yenen çıtırlar çok güzel oluyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön