View Single Post
Eski 21-07-2015, 09:40   #19
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Salyangozlar hakkında biraz yabancı kaynaklarda araştırma yaparsanız, insanların farklı tür salyangozları akvaryuma kasıtlı ve bilinçli olarak eklediklerini görürsünüz. Bu nedenle akvaryumunuzdan kurtulmak için bu kadar da acele etmeyin derim ben.

"Adi" salyangoz dediğimiz salyangozlar (pond snail) nüfüsları ile akvaryumunuzdaki alışkanlıklarınız hakkında bilgi verir; bitki yemediklerinden nüfüslarında çoğalma olduğunda akvaryuma balıkların yiyemediği kadar fazla yem attığınız anlamına gelir- yem olmayınca salyangoz üremez. Fazla yem = amonyak.

"Minare" salyangozu dediğimiz (Malaysian Trumpet Snail) tür sürekli toprağın arasına girerek yem aramakta ve bu sayede substrat'ta oksijensiz (anaerobic) ortamın oluşmasını engellemektedir. Anaerobic ortamın pek çok kötülüğü vardır mesela anaerobic bakteriler türer bu ortamda ve bunlar hidrojen sulfit gazı oluştururlar, bu da balıkların sağlığı için iyi değildir. Aynı zamanda minare salyangozları fazla yem ve çürüyen bitkileri de yerler (bitkilerin çürümüş kısımları). Çürüyen bitkiler de = amonyak.

"Ramshorn" denilen salyangoz görüntüsü (ve renkleri) hoş olmakla beraber aynı zamanda cürüyen bitkileri ve yem artıklarını temizlerler. Nüfuslarında patlama yaşanırsa bilinki ya çok fazla çürüyen bitkiniz var tankta ya da çok besliyorsunuz balıkları ve yem artıyor. Bu tank içinde amonyağın artmasını (fazla yemlemeden) önler.

"yarasa kulak" salyangoz adi salyangoza çok benzer ancak bazı türleri adi salyangozdan daha iri boyutlara erişir. Akvaryumda fazla artıkları ve çürüyen bitkileri yediği gibi aynı zamanda hydra yediği de bilinir. Bu nedenle karides akvaryumu ve hydra sorunu olan akvaryumlarda sıklıkla kullanılır.

"Elma" salyangozu denilen salyangozun birkaç farklı türü vardır. Birbirlerine çok benzerler ve kabuk yapısı ile ayırt edilebilirler. Bunlardan sadece birisi bitkili akvaryum ortamına uygundur ve bitki yemez, sadece çürüen bitkileri yer. İri boyu ve sarı, mavi, beyaz gibi kabuk renkleri ile dikkat çekicidir. Tekil olarak beslenirse çoğalma gibi bir sorun yaşamazsınız, zira üremek için bir erkek ve bir dişi salyangoza ihtiyacınız vardır (bu salyangoz hem erkek hem dişi organı taşımaz, yani hermafrodit değildir ve bu nedenle üremeleri için bir kesin erkek ve bir kesin dişiye ihtiyaç duymaktasınız).

Hala tüm salyangozlarınızdan kurtulmak istiyormusunuz?

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön