View Single Post
Eski 20-07-2015, 14:51   #1087
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Yapraktan deneme hakkında deneyimlerim:

1 ay önce sevgili Laleci_03 kardeşim bana 2 menekşe yaprağı (sapı ile) göndermişti. Daha önce bu bitkiye sahip olmadığımdan bilgi eksikliğim beni endişelendirdi. Hemen internet'tei yabancı kaynaklar ve forumdan araştırmalarıma koyuldum. Yabancı kaynaklar ağırlıklı ABD (African Violet Society of America, The Gesneriad Society) olduğundan benim yerel kaynaklardan temin edemeyceğim malzemleer kullanılmasını öneriyordu (başlıca aklımda kalanlar vermiculite, köklendirme hormonu; bunlar belkide temin edilebiliyordur ama ben kolayca nereden temin edeceğimi bilmiyordum).

Forumdaki araştırmalarımdan ihtiyacım olan hızlıca akan, aynı zamanda nemi fazlaca tutmayan ancak yinede bir miktar nem tutan bir toprağa ihtiyacım olduğunu anladım. Bu nedenle 1/3 torf 1/3 bitki kaplama toprağı (top soil) 1/3 perlit kullandım (tarifi bir konuda geçiyordu). Diğer tarifler de vardı ancak bende yine olmayan "pomza taşı" diye bir malzeme kullanıyordu ve bitki malzemesi temin ettiği yerlerde bu toprakta yoktu ne yazıkki.

Neyse ben de yaprakların durduğu dal'ın ucundan kestim (gönderi esnasında eski uç büzülmüştü). Bu arada bana 2 adet daha yaprak geldi iş yerindeki bir arkadaşımdan (heyecanlı şekilde araştırmalarımı anlatınca sanırım o da heyecanıma destek olmak istedi). Toplam 4 adet yaprağı bu karışma (ayrı saksılarda) ektim. Can sularını verdim. Streç folyo ile saksı üzerlerini örttüm. Laleci_03 kardeşimin verdiği yapraklar sanırım baya su kaybı yaşamıştı kargo esnasında, tutmadılar, yapraklar büzüştü ve zamanla yok oldu (sonradan fark ettim ki streç folyoları açık kalmış, nem kaybı da neden olmuş olabilir).

1 aylık süre içinde diğer iki yaprak kurumadı, büzüşmedi, bunun iyiye işaret olduğunu varsayarak devam ettim. Ne yazıkki dün İstanbul'da yaşadığımız aşırı şiddetli rüzgar esnasında, balkon'a bakan cam önünde (içeride) duran menekşelere, balkonun perdesi çarpmış ve rüzgarın ritmi ile perde, menekşe saksılarının ikisini de düşürmeyi başarmış! Yerde o sırada bulunan çamaşır mandalına çarpan yapraklar zedelenmiş.

Zaten düşme sesi ile balkona koştum içimde bir hüzün ve korku ile ancak yaprakların zedelendiğini görünce bir hayli üzüldüm. En büyük acı ise yaprağın köklenmiş olduğunu görmekti... Tekrar toprağı topladım yerden ve saksıya geri koydum. Köklenmiş yaprakları geri ektim. Streç folyo yeniden yapadım. Ancak ne yazıkki büzüştüler ve öldüler...

Böylece afrika menekşe deneyimim de sona ermiş oldu. Artık kısmet ise ileride belki yeniden yaprak edinme imkanım olur ve tekrar denerim.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön