View Single Post
Eski 14-07-2015, 16:25   #507
a_fan_of_barca
Ağaç Dostu
 
a_fan_of_barca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-06-2015
Şehir: Baku
Mesajlar: 235
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Mor oxalis dediğiniz, Oxalis triangularis ise, soğanlı bitkidir. Soğanlı bitkilerin de yapraktan çoğaltılabileceğini- laboratuar ortamı dışında- tahmin etmiyorum. Hiç de denemedim. Deneyen olur sa, başarılı ve ya başarısız, öğrenmek güzel olur..
Sn. tabus, evet, ben oxalis triangularis türünden bahsediyorum. Doğru, bu bitki soğanlı, ama o kadar dayanıklı ve arsız bir bitki ki, yapraktan da çoğala bileceğini düşünüyorum. Hem de bu bitki aslında gerçek soğanlı bitki değil. Gerçek soğanlı bitkilerde yapraktan çoğaltma bence de çok zor. Bu bitkinin yumruları bir çeşit yeraltı kök ve ya gövde(dal) modifikasyonu. Yani küçük parçalara ayrılsa bile her parça yeni bitki oluşturur. Aynı patates gibi. Soğanlı bitkilerdeyse bu mümkün değil. Büyük ihtimal, toprağa ekince çürürler.
Bu yapraktan çoğalma mevzusu hep aklımı kurcalıyordu. Geçenlerde bir yabancı sitede(adını hatırlamıyorum) yorum kısmında bir yazı okumuştum. Yorumculardan biri, bu bitkini, yaprağını toprağa dikmek suretiyle çoğalttığını yazmıştı. Bir kaç kere denemiş, hepsinden başarılı sonuç alınmış. Bunu okuyunca çok sevindim ve heyecanlandım Ama yine de tereddüt içindeydim. Bu gün, her zaman çiçek aldığım yere sordum, bu bitki yapraktan çoğalır mı diye. Cevapları beni çok şaşırttı : "Evet, çok kolay çoğalan bitki. Soğanı var, onları ara sıra ayırarak çoğaltıyoruz, yaprağını kesip dikerek de çoğaltıyoruz. Tek yapraktan bile tutuyor".
Şimdi daha da meraklandım. Bununla ilgili bir bilgisi olan var mı ? Hiç deneyen oldu mu ?

a_fan_of_barca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön