View Single Post
Eski 13-07-2015, 22:03   #13
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu calismayi, Gelecegin Geleneksel Yerli Domatesleri Projesi'ne dahil edebiliriz; onun icin de isinma turlarini atmis oluruz boylece. Aslinda o projede tozlastirarak yeni domateslerin uretimi ve stabil hale getirilmesi esas olacak ama bir alt calisma seklinde, mevcut cesitlerden seleksiyon yapip yeni kultivarlar da yayinlayabiliriz. Bu durumda, belli bir seleksiyon belli ozellikler bakimindan stabil hale gelene kadar her bir seleksiyon icin ayri tohum almaniz gerekecek.

Verim, tat ve sekil (ozellikle enine dilimlendiginde yekpare bir daireye yakinsayan, girintili cikintili olmayan dilimler veren meyveler) icin odaklanmak iyi olurdu. Ornegin bir kokte 26, digerinde 11 meyve var diyorsunuz. Yuksek bir olasilikla, 26 meyveli olan ayni zaman dilimi icinde daha cok hasat imkani saglayacak. Belki verim (agirlik ya da meyve sayisi) acisindan 11 meyveli olan da mevsim sonunda digerini yakalar ama butun bitkiler icin yetistirme sartlari ayniysa, goze carpan farklar bunlar. Ben olsam 11 meyveli olana da meyve sekli ve buyuklugu acisindan bakardim. Belki sekil tam istedigimiz gibi ve meyve sayisi az ama bireysel meyve agirligi yuksek olur. Her birinin 400-500 gr ve ustu geldigini varsaysak ve sadece 11 meyve verse bile, toplamda 5-6 kg yapar ki lezzet de hesaba katildiginda (iri meyveli/pembe domates) kategorisi icin oldukca iyi bir sonuc olur. Bir de hasat suresine bakin derim. Uygun sartlarda, 70 gunde hasada geliyor ki kaliteli pembe domatesler icin bu da az bulunur bir ozellik.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Meyveler olgunlaştığında sıralayarak fotoğraflarını çeker, sizin önerinizle tohumları alırım. İşin detaylarını sevdim. Sayenizde tohum alma hassasiyeti ve çeşit, kültivar farkındalığı kazanıyor, yol yordam öğreniyoruz

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön