View Single Post
Eski 11-07-2015, 01:44   #11
gremlin06
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-07-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Ana hat eğim yönünde olmalı. Lateral borular arasında eğim farkı olmamalı. Hat döşerken önemli olan ana hatta oluşacak basınç ve damlatıcıların eşit su dağıtımı olmalı. Ana hattı en üst noktaya döşersen ve damlatıcı boruları eğimden aşağıya yönlendirirsen, hattın sonunda aşırı basınç olur ve sürekli hortum tamiriyle uğraşırsın. Bir aceminin deneyimleridir.

Bir de boru kalınlığını sormuşsun. Boru hesabını yaparken deponun kapasitesini göz önüne almanı öneririm. Şöyle izah etmeye çalışayım. Diyelim 63 mm lik kangal boru döşedin 50 metre boyu olacak ve ayrıca damlatıcı boruların içerisinde de su bulunacak. Devamlı sulama yapabilmen için deponda basıncı sağlayacak su bulunmak zorunda. Bu biraz matematik işi, benimde matematiğim biraz kıttır. Çarpma, bölme, toplama ve çıkarma ile işi çözebilirsin. Su kaynağı var mı onu resimden anlayamadım.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey Mesajı Göster
Basınç ayarlı damlatıcısı borudan kasıt şudur. eğimin, lateral borunun başı ile sonu arasında 1 atm basınçtan fazla basınç oluşturacağı arazilerde kendinden basınç ayarlı damlatıcılara sahip damlama borusudur. Bu borulara ister eğime dik ister paralel yapın her damlatıcıdan aynı suyu damlatırsınız. Sizin arazide ana hattı dik lateralleri paralel yaparsanız o bahçede çalışmanızı zorlaştırır ve eğer basınç ayarlı damlatıcı kullanmassanız yine sulama farkları çıkacaktır. Her koşulda basınç ayarlı damlatıcılı damlama boru kullanmanız şarttır. Kendi bahçemde de de eğim farklı vardır fakat bu şekilde yapmış olduğum sistemle 10 dönümlük bahçemde 2500 ağacın hepsine aynı anda aynı suyu ve aynı gübreyi verebiliyorum. Benden sonra sorun yaşayan bikaç üretici de benim sisteme geçti.
Sonradan takılan damlatıcılar iki türdedir. Biri musluklu damlatıcı, diğeri basınç ayarlı damlatıcı. Bunlarla uğraşmak hem uğraştırıcı, hem daha maliyetli hemde daha sorunludur.
1 top (400 mt) normal damlatıcılı damlama boru fiyatları 80-120 tl arasında değişmektedir.
1 top (500mt) basınç ayarlı damlatıcılı boru fiyatları 250-350 tl arasındadır.
Benim kendimin kullandığı Netafim PC 16010 modeli damlama borusudur. Damlatıcı aralığı 50 cm ve saatte gönderdiği su miktarı 3 lt dir. Bu tabi benim bahçemdeki ağaç sıra üzeri mesafeme ve toprak yapıma göre seçtiğim bir modeldir.
Bahçeniz küçük olduğu için gidecek lateral boru ve toplam damlatıcı sayısı az olacağından, 10 tonluk bir su deposunu 2 metre üste kurar ve sulama esnasında bir yandan da doldurursanız tahmınimce ekstra bir pompaya ihtiyaç duymazsınız.


bilgileriniz için öncelikle teşekkür ederim sayın @tarku ve sayın @estikey


konuya tamamen yabancı olduğum için fazla bir bilgim yok. Ancak her ikinizin de söylemiş olduğunuz sistemler birbirinden farklı anladığım kadarıyla.

Ben Sayın Tarku'nun belirtmiş olduğu sistemden başka bir sistem olmadığını zanediyordum. Ancak sayın Estikey'in söylemiş olduğu sistem neredeyse 1989'dan beri israil'de de kullanılan bir sistemmiş ve çok eğimli arazilerde bile basınç farkı olmadan her damlatıcıdan aynı miktar su alınabiliyormuş.


Doğal olarak kafam karıştı ve Sayın Estikey'in söylediği sistemi biraz araştırdım. Ama orada da şöyle bir sorunla karşılaştım. Sayın Tarku'nın sorduğu gibi bir su kaynağım yok. Sadece 10 tonluk suyu tanker aracılığı ile dolduracağım. Burada da Sayın Estikey'in söylediği sistemler yanlış değilse 1 atm. basıncın altında çalışmıyor. (Tabi bunu tam olarak bilmiyorum. Sayın Estikey cevap verirse sevinirim). Bu da Benim 10 tonluk su depomda su seviyesi tam dolu iken basınç yaklaşık olarak 1 atm. olmasına rağmen su seviyesi azaldığı zaman basıncın 1atm. altına düşeceği anlamına geliyor ki, bu durumda acaba basınçlı damlatıcılardan verim alabilir miyim? sorusu aklıma geliyor.


Bu durumda acaba geleneksel damlatıcılar ile basınç yetersiz olursa diye ana hattı sayın Tarku'nun dediği gibi eğime paralel mi yapsam.

Özür dileyerek cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

gremlin06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön