View Single Post
Eski 08-07-2015, 21:43   #148
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bugun evimizin uzun zamandir ihmal ettigim arka bahcesine ciktim (bu bahce sonbaharda cicek ve baharat uretimi icin kullanilacak). Burasi benim daha once hemp oldugunu dusundugum bitkiyle donanmis (asagidaki resimler) ve bu bitkiyi ciftlikte de tek tuk de olsa goruyorum Bu bir legume gibi duruyor. Internetten bakinca da cokyillik yerfistigi olabilecegi anlasiliyor ama mas fasulyesine benzer tohumlari var; dolayisiyla aynisi midir bilmiyorum. Bu da ortu bitkisi olarak kullanilabilecek, bol miktarda da protein iceren bir bitki (keciler icin de iyi olurdu).

Name:  PP1.jpg
Views: 983
Size:  59.9 KB
Name:  PP2.jpg
Views: 953
Size:  71.8 KB

Bunun disinda, daha once yilin bu zamanina kadar olan kisminda yapilan hatalardan/alinan derslerden bahsetmemisim. Burayi aklima geldikce guncellerim:

- Yararli nematodlar, sari cizgili yaprak bocegi (Microtheca ochroloma) sorununu cozmekte ise yaramadi. Bunda uygulamada cok gec kalmamizin onemli etkisi var. Tanidik bir ciftlik, bu konuda bocegin ilk goruldugu anda Spinosad uygulandiginda olumlu sonuc aldiklarini soyledi. Yalniz bu da sorunu tam cozmemis; bir sure zararli populasyonunu bastirip zarari en aza indirmis ama zararli, mevsim sonuna dogru tekrar ataga gecmis. Spinosad bu sekilde ise yarayacaksa, mevsim sonuna kadar dahi zaman kazanabilirsek cok iyi (sonbahar icin sorun yok ama ilkbaharda geri gelecekler). Tuzak bitki ekmek de yardimci olabilir.

- Basimizin bir baska belasi ates karincalari. Gecen sonbaharda ektigimiz patlicanlarin cogunu telef ettiler. Yuvalari dagitilirsa ya da asker karinca yok edilirse tasiniyorlar ama bu, sorunu kokten cozmuyordu. Fideleri, govdelerini oyarak olduruyorlardi. Diatomaceous earth de hicbir ise yaramadi. Son olarak Spinosad denedim ve bununla sorunu cozduk gibi gozukuyor; bu, cok sevindirici bir gelisme.

- Domateste asilama icin fide yapmis da olsam, uygulama icin zamanim olmadi. Bunu denemek isterdim. Bir tane domates asili patates fidesi satin almistim ama bunu da maalesef cok gec gonderdiler; bu saatten sonra bir sonuc alabilecegimizi sanmam.

- Duzelmesi gereken diger sorun da ilkbahar sonu/yaz basi ekiminin zamanlamasi. Bu sene domatesleri daha erken dikebildim ama yine de ekim tarihini Mart'in 2. ve 3. haftasina cekmeye calisiyorum. Benzer sekilde enginari da 2 hafta kadar erken dikmis olsaydim, meyve tablasi yagmurlardan curumeyecekti ve tohum alabilecektim.

- Bu seneki bir baska hata, mantar uretiminde gec kalmis olmam. Bu, cok ilgilendigim bir alan. Sonbaharda tekrar denemeler yapacagim.

- Bir diger hata, daha cok sayida (3-4 kat kadar) patlican dikmemis olmam. Burdan iyi verim alabilirdik.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön