View Single Post
Eski 08-07-2015, 04:07   #147
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Karabuğday yazlık örtü olarak iyi bir seçenek. Bir kaç yıl önce tohumluk getirtip çoğalttım, bahçede düzenli olarak ekiyorum.

Sunn Hemp tohumları ABD tohumcularında var, fiyatı da yüksek değil. Yazılanlara bakılır ise önemli miktarda nitrojen fiksleyen, epey fazla biyokütle bırakan, çabuk dekompoze olan, toprağa verdiği nitrojenin yanısıra yapraklarında da yüksek oranda nitrojen bulunan bir bitki. Sanki yazlık örtülen yeni yıldızı gibi.

Ben ektim ama tohum alabilecek miyim bilmiyorum, almaya çalışacağım. Fakat Florida kendi vatanı zaten. Sizin orada başarılı olması garanti gibi görünüyor.
Sanirim farkli kultivarlari mevcut (ilk cikis noktasi Hindistan gibi gozukuyor). Soyle bir dokuman var: http://www.nrcs.usda.gov/Internet/FS...2p2_053283.pdf. Buna gore, 60-90 gun icinde, donum basina 10 kg Azot, 500 kg'in ustunde de biokutle birakiyormuş.

Bir suredir hodan otu ve moringadan olusan ikiliyle, ciftligin kendi kendine yeterliligini arttirmak adina, ciftlikteki kecilerin (ve tavuklarin) yiyebilecegi ve az da olsa yem masrafini dusurebilecek bir formul ustunde calisiyorum (bir miktar yan protein kaynagi olacak saman kutlesi seklinde). Biokutle bakimindan bu ikisiyle mevcut yuzey alani dahilinde anlamli bir uretim yapmak kolay gozukmuyor ama yukardaki degerlerle hemp iyi bir secenek olabilir. On bahceleri karabugdayla birakip, arka bahcelere hemp dikecek sekilde yeniden duzenleyebilirim.

Kendi uretimimiz disinda tohum alacak oldugumuzda Safe Seed Pledge'i (Guvenilir Tohum Sozlesmesi) imzalamis sirketlerden tohum aliyoruz. Bunun disinda kalanlar icin de bir sekilde saticinin guvenilirliginden, alacagim tohum GDO'lu olmasa bile, emin olmam gerek. Tohumunu asama asama cogaltmak yerine toptan satan biryerden almayi deneyecegim. Sonbahardaki ekim programima (Eylul sonu) yetisebilecek gibi olursa 5-6 kg kadar alabilirim.

Cem Seymen'in gecen haftaki programinda karabugdayla ilgili bir bolum vardi. Cok zor da olsa tohumunu bulmakta zorlanmislar fakat daha sonra bulunan tohumlarla Silivri'de donumlerce ekip cogaltmislar. Bu aksam ciftlige gittigimde, karabugdaylarin cimlenmeye basladigini gordum. Topragimiz cogunlukla kum oldugu ve sus tutmasi kolay olmadigi icin, cimlenme biraz seyrek olacaga benzer ama yine de son bir haftadaki yagmurlar ise yaradi.

Name:  KB.jpg
Views: 974
Size:  71.4 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön