View Single Post
Eski 07-07-2015, 23:03   #145
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Florida USDA (pazara donuk tohum uretiminde cok onemli calismalari olan Florida Universitesi'yle de isbirligi yaparak), haril haril yari-tropik ve tropik iklim icin iyi sonuc verecek ve ozellikle genis olcekli uretim yapan ciftliklerin zarar etmeden kullanabilecekleri yemlik/ortu bitkisi tohumlari ustune calisiyor ki zaten ortu bitkilerinin onemli bir kismi yemlik olarak da kullanabiliyor. Bu iklimde, organik et uretimi icin yuzey alani basina ciftcinin zarar etmeden kullanabilecegi yem bitkileri icin hala iyi sonuclar elde edemediler (yanlis hatirlamiyorsam iyi sonuc verecek alfalfa kultivarlarina ozellikle egiliyorlar); bununla da baglantili olacak sekilde, Florida'nin organik et uretimi kisitlidir.

Hemp, yabani otlarin arasinda siklikla karsilastigim bir bitki (bizdeki kultivari ticari olanla ayni mi bilmiyorum). USDA tavsiye ediyor ve cok ovuyor (hic denemedim) ama sorun, tohumu toptan bulmanin zor olmasi bir de cok boylanmasi (farkli kultivarlari farkli sekilde boylaniyor mu bilmiyorum). Boylanma sorun oluyor cunku sonucta ciftlik, bir mahallede yer aliyor. Zirai uretim izni olmasina karsin, cimler bile biraz uzadi mi hemen komsular sikayet ediyor (bu arada Amerika'da hanelerin kullandigi suyun yarisi cim sulamaya gidiyor). Heryeri cimle kaplayip duzenli kessek cok sevinecekler. Belki guzel ciceklerinden dolayi hempi kabul ettirebiliriz bilemiyorum. Bunun bir de halk arasinda adi var; hatirlarsam/bulursam yazarim.

Bunun yaninda, hatirlattiginiz icin cok tesekkur ederim cunku goz onunde olmayan arka bahcelerden birinde bir miktar denemeyi aklimin kenarinda tutayim. Bunun icin de tohumunu onumuzdeki sene yazin uygulamak uzere kis aylarinda almaya calisirsam bulmak daha kolay olacak. Simdi baktim agirlik basina karabugdayla asagi yukari ayni fiyata sahip ama alan basina karabugdaydan daha az miktarda tohum yeterli oluyor; yani daha hesapli. Karabugdayin da, hemp haric, piyasadaki diger butun ortu bitkilerinden daha hesapli oldugunu soyleyeyim (benim aldigim tohum organik sertifikaliydi).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yazlık örtü bitkisi olarak sunn hemp hiç denediniz mi? Bir miktar tohum bularak bir alana ekim, bir kaç günde çimlendi. Yazılanlara bakılırsa epey umut verici görünüyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön