View Single Post
Eski 07-08-2007, 21:47   #25
ferdi
Yeni Üye
 
ferdi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2007
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zai Mesajı Göster
Merhaba,
Karaburun'da üzüm bağı kurmak istiyorum. Bir kaç gün önce "Ekin Sapı Devrimi" adında bir kitap okudum. Orada tarlayı hiç sürmeyerek, kimyasal gübre, ilaç vermiyerek ve ağaçları hiç budamayarak pirinç ve turunç yetiştirilmiş. Sanırım bu tarım çeşidine "doğal tarım" da deniyormuş. Merak ettiğim şaraplık üzüm de aynı şekilde yetiştirilebilir mi? Yani, kitapta anlatıldığı gibi üzüm fidanlarının arasında yonca (ya da o bölgeye uygun başka şey) yetiştirsem. Çıkan yabani otları ve yoncaları kesip, üzüm fidanlarının tabanına sersem. Toprağı organik olarak zengin hale getirsem. Bu mümkün mü?
Meraba. Öncelikle size organik tarım ve ya ekolojik tarımın tanımını yapayım;
Organik tarım: Kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, sentetik gübre, ilaç ve hormon kullanmadan, üretime izin verilen girdilerle yapılan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı alternatif bir üretim şeklidir.
Tarlayı sürmemek ve ya budama yapmamanın organik tarımla bir ilişkisi yoktur.
Asma fidanlarının arasına yonca veya başka bir bitki yetiştirmek yeşil gübreleme olarak tanımlanır.Yeşil gübreleme organik tarımın ilkeleri arasında bulunmaktadır.Fakat yeşil gübreleme yapmak organik tarım yapmak değildir.organik tarımın tüm ilkelerini yerine getirdiğiniz zaman organik tarım yapmış sayılırsınız.
Bağlarda genel olarak yeşil gübre bitkisi olarak kullanılan türler ve dekara atılması gereken tohum miktarları şunlardır:
Yazlık fiğ (15kg/da)
Acı bakla (20kg/da)
Kolza (2,5kg/da)
Sarı hardal (2kg/da)
Bunlar gelişmelerinin belli dönemlerinde toprağın altına gömülür. Toprağın organik maddesini artırmak ve toprak yapısını iyileştirmek gibi bir çok yararları vardır.
Eğer bağınızda yeşil gübreleme yapmayı düşünürseniz size ayrıntılı olarak bilgi verebilirim.İyi günler...


Düzenleyen ferdi : 16-08-2007 saat 20:57
ferdi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön