View Single Post
Eski 29-06-2015, 23:48   #1069
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi novalist Mesajı Göster
Tutayla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarda sağlam sanırım koltuk alırken kestiğim yerlerden mantar kapmış.Sonra da yayılmış. Eğer böyleyse hemen yanındaki sağlam domateslere geçer mi bu hastalık?
Eğer mantar ise kesinlikle üzerindeki gezici ve uçucu konuklar tarafından taşınacaktır, ben bu durumda hastalıklı bitkileri ortamdan uzaklaştırır ve imha ederdim sonra da kalanlara koruyucu mantar ilacı ve gezici ve ucucu ne tür konuk var ise onlara da iyi bir ilaçlama yapardım.

Yaprak budamalarını kesinlikle dezenfekte edilmiş temiz ellerimizle sabah erken saate yapmalıyız, makas veya bıçak kullanmak kesinlikle önerilmiyor.

Ayrıca bir bitkiye bir defada derin budama yapılmamalı ve budama sonunda mutlaka koruyucu mantar ilacı yapılmalı. Gereksiz budamalar dan uzak durmalıyız.

Sırık domates ise bitki tek dal üzerinde gelişmesi için koltuk altı budamayla yetinebiliriz kırağı düşümüne 1-1,5 ay kala tepe budaması yapabiliriz sezon sonuna kadar üzerinde bulunan küçük meyvelerin daha iyi gelişebilmesi için.

Bitki yaprakları çok aşırı gelişmiş ise bitki yüksekliği 80-100 cm e ulaştıktan sonra alt dallardan başlayarak ve zamana yayarak her yaprak dalının ucundan üçte birini budayabiliriz ve altlarda meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra yine yavaş yavaş alt yaprak budamaları yapabiliriz. ama sonuçta yine o bölgeler mutlaka koruyucu mantar ilaçları ile koruma altına alınmalıdır.

Bu işi ticari anlamda yapmıyorsak yukarıda belirttiğim gibi sadece koltuk altı ve zamanı geldiğinde de tepe budaması ile yetinmek daha mantıklı olacaktır gerisi riske girmek ve ilaç maliyetini artırmak olacaktır.

Ayrıca hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller dezenfekte edilmeden diğerlerine dokunulmaması. araştırırsanız piyasada dezenfektan bulabilirsiniz.

ÖNEMLİ:Konu sadece sırık domates üzerine kurgulanmıştır.

Verdiğim bu bilgiler sağlıklı domates üretmeniz için umarım yararlı olur.

Kolay gelsin.

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön