View Single Post
Eski 29-06-2015, 07:26   #15
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Küçük bir video hazırladım. Sistemin çalışmasını anlatıyor. Sistem sıra ile püskürtücü motorları çalıştırıyor. Motorların başlama ve durmasını ekranda izlemek mümkün. Şu an için bu süre gündüz 5 saniye, gece 3 saniye.

Sonra depoda kalan besinin derinliğine bakıyor. Belli bir derinlikten fazla ise A, B, Asit ve Su motorlarını çalıştırıyor. Bu derinlik sabit olduğu için eklenecek su miktarı da sabit. Yaklaşık 3 litre. Belli EC için buna eklenmesi gereken A, B ve asit de yaptığım denemelerle belli. Sonuçta A+B pompaları tek kontrolla belli bir süre çalışıp sonra duruyor. Asit pompası çok daha kısa çalışıyor. Su pompası da su dolana kadar çalışıyor. Bu kısım videoda yok, çünkü yeterli besin var hala.

Sistem sonra sıcaklık ve nem değerlerini gösteriyor. Şu an bu dışarıdaki hava sıcaklığı ve nem. Amacım bu sensörlerden birini bir kasanın içine yerleştirip nem durumunu izlemek. Nem ölçümü ile köklerin kuruması arasında bir ilişki kurmaya çalışmak.Buna göre de öyle 5 dakikada bir gibi zamana bağlı değil de, nem durumuna göre yani bitkinin ihtiyacına göre kendiliğinden besleme yapılmasını sağlamak.

İkinci sıcaklık ölçeri de depoya daldıracağım. O da EC hesaplamasında kullanılacak. Şu an sistemin gösterdiği EC az çok hava sıcaklığına göre. O sıcaklıktan 3 derece çıkarıp, bu su sıcaklığıdır diyorum, ona göre düzeltme yapıyorum. Tabii doğru olmuyor. Ama şimdilik böyle.

Sonra sistem beklemeye geçiyor. Şu an gündüz 5 dakika, gece 10 dakika. Gece çok çalıştırmaya gerek yok sanırım. Yapay aydınlatma yapmıyorum, pek büyüme olmasa gerek. Ancak köklerin kurumaması ve bitkinin canlı kalması için ara ara sulamak gerek. Dediğim gibi ileride bu nem durumuna bağlı olarak kendiliğinden sağlanacak.

Bekleme süresince, alfanumerik tuş takımı kullanılarak sistemi sorgulamak veya komut vermek, ya da sistem parametrelerini değiştirmek mümkün. Yani kalan besim miktarını, sıcaklık ve nem durumlarını, EC değerlerini sorgulayabiliyorum. Ya da şu motoru şu kadar saniye çalıştır diyebiliyorum. Böylece istediğim kasayı istediğim zaman sulayabilirim; ya da besin deposuna istediğim kadar su ya da asit ya da besin ekleyebilirim. Motorların çalışma sürelerini ya da bekleme sürelerini değiştirebilirim.

Sensörler tam çalışmaya başlayınca sistem daha çok bitkiler tarafından yönetiliyor olacak. Benim müdaheleme de gerek kalmayacak. Ben de daha çok durumu izliyor olacağım.

Video şu adreste, umarım çalışır:

https://www.youtube.com/watch?v=OHgoCdtDio0

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön