View Single Post
Eski 26-06-2015, 20:20   #1
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Balkonda Bilgisayar Kontrollu Aeroponik Domates

Merhabalar tekrar herkese.

Çok gecikmiş bir proje olarak dün akşam nihayet sistemi çalıştırmaya başladım. 24 saat bekledim, önemli bir vukuat yok, herşey yolunda, yayına başlayayım dedim.

Geçen yıl başlayıp taşınma nedeni ile yarım bıraktığım aeroponik denememi bu sene yeni yerinde, daha yeni özelliklerle denemeye karar verdim. Kışın Arduino mikrobilgisayarı okuyup denedikçe sistemi bilgisayar kontrollu yapmaya karar verdim.

Farkındayım, bilgisayar daha çok öne geçti ama, ne de olsa serde mühendislik ve bilgisayarcılık var; bu sene işin tarım kısmını epeyce boşlayıp bilgisayar kısmına öncelik ve ağırlık vermiş oldum. Herkes ilk meyveleri toplamaya başladı, benim tohumdan çimlendirdiğim fidecikler doğru düzgün gelişemediler bile. Artık umarım yeni yerlerinde mutlu olurlar.


Önce şematik olarak kısaca sistemi tanıtayım. Bilgisayarsız olarak, aeroponik sistem nasıl çalışıyor:

Aeroponik üretim birimi temel olarak plastik kasa. Normalde 40*80*30 cm kasa yeterli. Piyasada 4822 diye satılan 22 cm yükseklikte kasalar var. Ancak almaya gittiğimde bulamayınca daha büyük olan 60*80*32 cm çok büyük kasalardan aldım.

Her kasada 6 fide yetişecek. Hepsine ferah ferah yer var.Toplam 4 kasa var, seri bağlı. Toplam 24 fide yetişmiş olacak.

Aslında kasanın tabanı kanallı olması lazım. Saykap kanallı oluklar gibi. Ama öyle kasa yok. Ben kendim kasanın dibine EPS sert köpük döşeyerek kasa boyunca 3 cm derinliğinde-genişliğinde bir kanal elde etmiş oldum.

Bu kanalın iki görevi var. Birincisi besin taşıma borusu olarak kullanılacak. Pompanın püskürteceği besin sürekli olarak bu kanalda hazır bulunacak. İkincisi de, bu kanal bir anlamda drenaj kanalı gibi kullanılacak. Yani püskürtülen besin yere döküldüğünde yine bu kanala geri gelmiş olacak. Ana depoya geri gitmeyecek ama sürekli devretmiş olacak.

Kanala besin basit şamandra kontrollu bir vanadan giriyor. Şamandra kanal yüksekliği kadar besin dolmasına izin veriyor. Besin eksildikçe vanadan ekleme yapılıyor. Sonuçta kanalda biraz kullanılmış - biraz taze besin karışımı bulunuyor.

Püskürtme işi için geçen sene kullandığım ikiz mikro-sprinkler sistemini bu sene de kullanıyorum. Ancak bu sene fıskiyelere suyu bir otomobil cam sileceği pompası gönderiyor. 12V ve yaklaşık 1 Amper akım çekiyor. Motor besini 16mm damlama borusuna veriyor, T başlantıdan sağa ve sola yönlendiriliyor. İki başta L-dirsekten sonra birer küçük mikro-sprinkler var. Yaklaşık 100 litre/saatlık fıskiyeler var. İki fıskiye kasanın tamamını fazlasıyla ıslatıyor.

Bilgisayar ise motorların periyordik açılıp kapanmasında ve besinin hazırlanmasında kullanılıyor.

Önce basit bir şematik resimekleyeyim. Sonra fotoğraflar.

Eklenen Resimler
 
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön