View Single Post
Eski 25-06-2015, 09:21   #71
Andora
Ağaç Dostu
 
Andora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: İSTANBUL-TEKİRDAĞ
Mesajlar: 503
Geçtiğimiz pazar tohumlarını büyük bir hevesle satın aldığım ağaç/çalı tohumlarının bulunduğu fakat hiçbir çimlenme faaliyeti görünmeyen viyol gözleri ve üretim saksılarını kurcaladım biraz...

Süs kestanesi (xanthoceras sorbifolium yellowhorn) tohumları olduğu gibi duruyordu, toplam 3 adet olan tohumları saksıdan çıkardım, yıkadım ve bir de dış kabuğu soyarak şansımı denemek istedim. Kabuğunu soyduğum ilk iki tohumun kabuğu oldukça sert olmasına rağmen içi çürümüştü ve iğrenç kokuyordu, kalanı ise zarar vermeden soymayı başardım ve çürüme belirtisi görünmüyordu, şimdi çimlenip çimlenmeyeceği merakla bekliyorum.

Aynı şekilde viyolün beyaz ve sarı brugmansia bulunan gözlerinide karıştırdım. Tahta parçasına benzeyen tohum kabukları süngerimsi bir yapıya bürünmüştü. Önce onlarında çürüdüğünü düşündüm ve hatta sinirlenip 4-5 tanesini parmağımla ezdim. Sonra içlerinden çıkan beyaz çekirdeklerden sağlam olan var mıdır acaba diye kalan 4 tanenin içindeki mercimek büyüklüğündeki çekirdeği çıkarıp yeniden ektim. Onların sonucunu da beklemekteyim.

Yalancı hibiskus (anisodontea capensis) hiç çimlenme olmadı.
Gümüş akasya (acacia dealbata silver wattle) hiç çimlenme olmadı.
Bodur sarı cassia glauca (scrambled egg bush) hiç çimlenme olmadı.
Kırmızı çan çalısı (enkianthus campanulatus) hiç çimlenme olmadı.
Bu saksıların içinde hiç tohum bulamadım...

Tatar hanımeli (lonicera tatarica) tek bir tohum çimlenmişti ama yaşatamadım.

Andora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön