View Single Post
Eski 20-06-2015, 22:02   #785
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Gübre Ortaklaşa Alımı Hakkında...

Herkese hayırlı Ramazanlar, hayırlı akşamlar...

Bir Ortaklaşa gübre alımının daha sonuna geldik. Aslında geçen hafta herkes gübresine kavuşabilirdi. Birkaç arkadaşın ücretini geç yatırmasından kaynaklı gecikme yaşandı.

Dün arkadaşların gübrelerini teslim ettim. Ancak bugün arayıp İstanbul kargolarını götüremeyeceklerini söylediler. Yoksa hepsini teslim etmiştim. İstanbul için adrese teslim 1 kova hiçbir nakliyat ambarı kabul etmedi. Hatta merkezinizden alsınlar desem bile. Lüleburgaz içinse otobüs bile kabul etmedi. Neyseki bir dostumuz imdadımıza yetişti ve tüm hepsini adrese teslim kargo bugün itibariyle gönderdim.

Bir arkadaşımız sürat kargo ile göndermemi söyledi. İki gündür uğruyorum ama işyerleri kapalı ve telefonları cevap vermiyor. Dolayısıyla pazartesi bir kez daha bakacağım hala kargoya ulaşamazsam artık bilindik yöntemle göndermeye çalışacağım.

Koli hakkında bilgi vermek isterim. Her gübre 25 kg olduğundan koli 2.5 kg her koliye paylaştırıldı. Ancak Amonyum Nitrat gübresi 50 kg'lik bir gübre olduğundan ve 5 kg'nin koliye sığmamasından kaynaklı her koliye 3 er kg konuldu. 50-100 gram fazla olabilir. Yani her katılımcı arkadaşın bende 2 kg Amonyum nitrat gübresi emaneten bulunmaktadır. İsteyen arkadaşa 2 kg'lik gübresini ayrı olarak gönderebilirim. Ya da bir daha böyle bir paylaşım yaparsak ordaki hakkından gönderirim. Ya da Sayın Kızıltan'ın yaptığı gibi bana hibe edersiniz ve ihtiyacı olan amatör arkadaşa ücretsiz olarak sizlerin adına gönderirim...

Mikro elementlere gelince:

Küçük bir şişe bulamadığımdan 250 cl'lik meyve suyu şişesine hazırlayıp gönderdim. Böyle yapmamın nedeni hassas terazisi olmayan arkadaşlara kolaylık olması açısından. Her şişenin üzerinde elementi ve 50 Cl içinde kaç gram bulunduğu etiketle yazılmıştır.

Örneğin: Bakır Sülfat --> 50 cl -->5 gram yazmaktadır. Bunun anlamı şu. Bu şişeden 50 cl alır, 1 litrelik şişeye koyar, üstünü suyla 1 litreye tamamlarsanız içinde 5 gram Bakır Sülfat olacaktır. Almadan çalkalamayı unutmayın. Eczanelerde satılan enjektörlerden en büyüğünü alırsanız bunlar 60 CL'lik...

Hesaplaması 1 litre suya 5 gram gelecek şekilde yapıldı. Dolayısıyla bu şişede 4 defa kullanabileceğiniz mikro elementiniz olacak. Emin olun birkaç yıl bitiremezsiniz...

Sadece Borax ve Mangan elementinde 100 cl çekip 1 litreye tamamlamanız gerekecek. Bunda da 1 litrede 10 gram borax ve mangan elde etmiş olacaksınız. Bu şişeleri de 2 kez kullanabileceksiniz.

Demir elementini suya karıştırmadım. Kırmızı 100 gramlık paket Demir elementidir. 100 gram içinde 6 gram demir bulunmaktadır.

özetleyecek olursak:
Bakır,Çinko,Mangan,Molibden,Borax, Demir...
Yani 6 adet 1 litrelik şişe bulacaksınız. Bunlara etiket yapıştırıp, Örneğin Bakır elementini şişesinden 50 cl çekip, bu şişeye aktaracaksınız sonra üstünü 1 litreye tamamlayacaksınız. Diğerlerini de aynı şekilde yapacaksınız. Dikkat: 50 cl yazandan 50, 100 cl yazandan 100 cl çekeceksiniz...

Demir elementinin yarısını koyarak da 3 gram demir elde etmiş olursunuz 1 litrede...

Nasip olursa yetiştirebilirsem yarın bununla ilgili bir video çekip koyacağım. Bayağıdır bir sözüm vardı böylece bu da yerine gelmiş olur.

Arkadaşlar, formül aramanıza gerek yok. Sayın AteşKaptan, kendi başlığında onlarca güzel formül verdi. Allah ondan razı olsun benim gibi matematik özürlüleri büyük bir dertten kurtardı. Formüllerle uğraşmak, didişmek hoşuna gidenlere kolay gelsin. Amatörce bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlar için son derece anlamlı formül tabloları mevcut. Bir sürü ürün için. Bizzat denediğim florida domates formülü mevcut. Kesinlikle harika. Formülasyonla uğraşmayıp, direk oradaki tablodan gramajla gübrenizi hazırlayabilirsiniz.

Deneyimli bir arkadaşınız olarak (Bu cümlenin adı bayağı bir haltlar karıştırıp, gübre ziyan eden bir arkadaşınız olarak!) size tavsiyem, beğendiğiniz bir formülü 4 de bölüp bu şekilde hazırlayın. Yani ilk etapta konsantre 500 litre hazırlamak yerine, 125 litre konsantre hazırlamış olursunuz. Yapacağınız hatada gübre ziyanı az olur, el alışkanlığı kazanırsınız, ne yaptığınızı anlarsınız vs...

Lafı çok uzattım. Son olarak Kargolar 15-20 tl arası tuttu. katılımcı arkadaşların 5 ile 10 tl arası paraları arttı. e posta adresim katılımcı arkadaşlarda mevcut, bu arkadaşlar banka iban numaralarını gönderirlerse, hemen artan ücreti yatıracağım.

Son olarak gübresini teslim alan arkadaşlar lütfen buraya aldıklarını bildiren bir yazı yazsınlar. Ankara'lı arkadaşlar büyük ihtimal bugün ya almışlardır ya da pazartesi alacaklardır. Ama diğer illerdeki arkadaşların sevkiyatının pazartesi başlayacağını düşünüyorum. Takriben onlar da salı ya da çarşamba günü almış olurlar. Lütfen aldığınızda paketinizi açın ve tek tek kontrol edin. Sonuçta naylon poşete konulduğu için lütfen dikkatli davranın.

Mikro element şişeleri rengarenk. Çocuklara çok cazip gelebilir. Özellikle onu çocuklardan uzak tutun ve hemde bunun çok zararlı bir madde olduğunu anlatın. Allah korusun demekle olmuyor bu işler. Koli, kapaklı bir koli. Kolay açılmaz, işiniz bittikten sonra sıkıca kapayın, çocuklar kolay kolay açamaz. Hemde gübreniz hava, nem almayacağından çabuk bozulmaz.

Şimdilik bu kadar. Tüm arkadaşlar güle güle kullansın.
Sağlıcakla kalın,
Saygı ve sevgiler...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön