View Single Post
Eski 05-06-2015, 13:19   #27
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Beş gün önce 120 litrelik varilde başlattığım İrfan çayını dün (dördüncü gününde) 200 litrelik özel bir hidroponik deposuna aktarıp boşalan varilde yeni bir parti başlattım. Depoya aldığım çaya 1/4 oranında su ilave ederek EC'yi 1,3 seviyesine getirdim.

Yeşil malzeme olarak 1/4 oranında yeşil yonca yaprağı ve 3/4 oranında karakafes otu yaprağı kullandım. Yaprakların miktarı doğranmış halde bir el arabasını silme doldurdu. Yaprakları yine temiz bir çuvala doldurdum, ağzını yorgan ipliğiyle teğelledim, ki yapraklar dışarı çıkmasın. Çuval su ve hava geçiriyor ama ayrıca biz gibi bir şeyle 15-20 yerinden deldim.

Hidroponik depoya aldığım çay da kuvvetli bir şekilde havalandırılıyor. Bu deponun içindeki küçük bir dalgıç pompa çayı, sadece İrfan çayı ile besleyeceğim ve başkaca besin içermeyen katı ortam (coco-peat) poşetlerinde çimlendirdiğim çalı fasulyelerine ve coco-peat kompost karışımına dikili tatlı patates fidelerine gönderiyor.

Zamanlayıcı prizi şimdilik günde üç kere ikişer dakika çay verecek şekilde ayarladım. Bitkiler büyüyüp hava iyice ısındığında bitkilere verilecek çay miktarını arttırabilirim.

Sekiz poşette üçer kökten 24 kök fasulye var. Böylece geçen yılın denemesi tek kök biber yerine bu yıl çayın performansı hakkında daha net bir izlenim edinmiş olacağım. Ayrıca organik beslenen tipik katı ortam hidroponik sistemi çalıştırmış olacağım. Klasik hidroponik uygulamalarında çok daha az pestisit kullanılmasına rağmen toprak ve mikroorganizma faaliyeti olmadığı için organik kabul edilmez. Fakat bu uygulama bariyeri yıkıyor gibi.

Bunun yanısıra tatlı patatesler de hayli ilginç olacak. Karışımındaki kompostta besin var, ek olarak çayla beslenmiş olacaklar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön