View Single Post
Eski 02-06-2015, 10:50   #7
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Geçmişte erguvan tohumu çimlendirmedim fakat birçok farklı tür özel uygulamalar isterler, soğuk katlama, ılık suda 24/48 saat bekleme, törpüleme/çentik, karanlık/aydınlık ortamda bekleme vs. gibi. Erguvan'ın ihtiyaç duyduğu uygulamayı doğru yapmadıysanız bu zaten şansınızı büyük oranda düşürür.

Fakat asıl yanlışınız Sn. taisenberg'in de dediği gibi sık sulama olmuş gibi görünüyor. Tohumu nemli ortama ektikten sonra eğer üzeri açık değilse çimlenene kadar tekrar nemlendirmeye bile ihtiyaç olmaz çoğu zaman. Tohumlar çimlendikten sonra günlük ya da ortama göre 2-3 günde bir sadece spreyle bile toprağın gereken nem düzeyini korur, bitkilerinizi fidelersiniz. Bu uygulamanın yetmediği noktada normal şekilde sulamaya geçilir ve devam edilir. Yani muhtemelen fazla ıslak kalan tohumlarınız malesef çürümüştür.

Diğer bir konu, soruyu bonsai başlığı altına açtığınıza göre bu tohumları bonsai çalışması için aldığınızı düşünüyorum. Eğer böyleyse, tohumdan başlayan bonsai çalışmalarında ilk 5-10 sene bonsaiden çok daha fazla ziraatle meşgul olacağınızı, bonsai denebilecek bir çalışmaya ise en iyi ihtimalle 20 sene sonra ulaşacağınızı hatırlatmak isterim.

Peyzajcılardan alacağınız yaşlı ağaçlarla başlamak, bonsaiye giden yolda büyük avantaj sağlar.

İyi çalışmalar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön