View Single Post
Eski 31-05-2015, 22:11   #2
jumaru
Yeni Üye
 
jumaru's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
Güzel yazınız için teşekkürler.

İçinize sinmeyen kısım hakkında bilgim yettiğince ben yardımcı olmaya çalışayım.

Mantarlar yeryüzünde oluşan ilk canlılardandır. Ataları 1.3 milyar yıl önce ortaya çıkmışken, bitkilerin ataları mantarlardan ancak birkaç yüz milyon yıl sonra oluşmuşlardır. Mantarların bitkilerden önce var oldukları bir gerçek zira bitkilerin var olmasını sağlayan toprağı yaratan zaten mantarların ta kendisi. Bu da şöyle mümkün oluyor, mantar miseli birçok enzim ve asitin yanı sıra oksalik asit de üretiyor, bu asit kayalardaki kalsiyum ve diğer minerallerle birleşerek kalsiyum oksalat oluşturuyor. Bu sayede kayalar parçalanıyor ve toprağın oluşmasına kadar giden süreç başlamış oluyor. Yani bu canlılar organik maddeye ihtiyaç duymuyorlar. Gerekli besini inorganik maddeden, enerjiyi ise radyasyondan elde edip yaşayabiliyorlar.

Peki mantarların ataları nasıl oldu da bu şekilde bir yaşam ortamı buldu? Dünyadaki biyolojik yaşamı yok eden birçok farklı dönemi nasıl atlattılar? diye soracak olursanız, size Paul Stamets'ın yedi sene kadar önce yapmış olduğu Ted konuşmasını öneririm. Bu bahsettiklerimi görsellerle anlatıyor kendisi. İlginizi çekebilecek birçok bilgi de cabası.

Son olarak, modern bilim birçok şeyi varsayım şeklinde açıklamaya çalışır. İspat çok güçlü ve kesin bir kavramdır, amaç da ispatlamak değildir zaten. Bilim varsayımlarınızı formüle etmenize, gözlemleyip bunlardan bir anlam çıkarmaya çalışmanıza yarayan bir araçtır. İspatlı bilimsel sonuçtan kastınız somut kaynaklara dayandırılmasıysa eğer, Devoniyen ve Siluryen döneme ait canlılar olan prototaxites incelenebilir. Bu canlılar da 420 milyon yıl önce yaşamış olan, fosil fotoğraflarını görebileceğiniz canlılardır. Onların da mantarlarla olan ilişkisi bir varsayımdır.

jumaru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön