View Single Post
Eski 12-05-2015, 09:04   #1959
tiryaki
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Ben de şunu eklemek istiyorum:
2013 aralık ayında cevizlerimizi ilk ektiğimizde beraberinde 50 tane de meyve fidanı dikmiştik. Tarlanın en sorunlu yerine meyveleri diktim. Baharda bir geldik, meyve fidanları coşmuş, cevizler nazlı. Kayınpederim o zaman "şimdi anladın mı kayısının kilosu neden 2 lira da ceviz 20 lira pazarda" dedi.

Cevizin protein ve yağ değeri yüksektir. 100 gram kayısıda 1.4 gram protein varken, Cevizde bu 15 gram kadardır. Tabi bu 100 gram buğdaydaki proteine de eşdeğerdir ama cevizdeki 65 gram yağ buğdayda yoktur. Anlatmak istediğim ceviz kompleks bir besin, o yüzden yetiştirmesinin daha zor olması bence doğal.

Don meselesine gelecek olursak, benim tarlamın bulunduğu Gömeç bölgesi zeytin cenneti. Hatta ilk zeytin düşündüm ama rakım 350 metre olduğu için gittim Zeytin Araştırma Enstitüsü ile görüştüm. "Kitaplara bakmayın bizce bu bölgede sınır 400 metredir zeytin için. Elbette bu rakımda yetişecek çeşit bulursunuz ama bölgeye uyumlu çeşitleri tercih edin." dediler. Civardaki yeni tesis edilmiş zeytinlikleri gezdim ve gelişimlerini beğenmedim, belli ki 200 metre aşağıda sıkıntı yokken o bölge sorun yaşıyor.
O yüzden bir tane zeytin ekmedim ama gittim üzüm ektim, ekerken tarlama bakan kişi "burada üzüm olmuyor" dedi. Gerçekten de olmadı, iki senedir 10 tane üzüm sallantıda.

Tabi olmaz diye birşey yok, oldurursunuz ama yoğun emek, takviye ve sonuçta para ister. Pazarda kilosu 2 lira, hesabı ona göre yapmak lazım.
Futbolda "top sevmedi" diye bir deyim vardır, top sevecek işte. yoksa emekler boşa gidiyor.


Düzenleyen tiryaki : 12-05-2015 saat 13:05
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön