View Single Post
Eski 25-04-2015, 00:46   #684
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn Ermana,

Sonuçta kendi bahçeniz, kendi kararınız. Ancak söz konusu olan şey potansiyel kanserojen ve ileri derecede toksik kimyasalların kullanımı ise, hem doğaya, dolayısı ile kendimize ve çocuklarımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket etmek; bu kimyasalları kullanmadan önce iki kere düşünmek gerekir düşüncesindeyim.

Kendimden bir örnekle açıklamam gerekirse, 400 civarında muhteşem kokusu olan beyaz tüysüz şeftali ağacım vardı. Capnodis (dip kurdu) dadandı. Ekonomik ömrünün sonuna 3-4 sene kalmış ağaçlarımı yüzlerce kilo zehir atarak belki kurtarabilirdim, ama o zehiri atsaydım bahçemdeki doğal dengeyi bozacaktım. Belki bugün Capnodis değil, kırmızı örümceklerle uğraşıyor olacaktım. Sonuçta mücadele etmeme kararını aldım, seneler içinde ağaçlar yavaşça kuruyup gitti. Eh, şeftaliler kuruduğuna göre, şimdi sevgili capnodis'ler hangi ağaçları kemirecek çok merak ediyorum. Doğa yolunu buluyor, bazen doğaya gereğinden fazla müdahale ettiğimizi düşünüyorum.

Tüm bu ruhsatlama sisteminin arkasında bir mantık var. İlgili etken maddenin ilgili hastalıklara ne kadar koruma sağladığının yanı sıra, bu etken maddelerin sizin yetiştirdiğiniz üründe ne kadar "kalıcı" olduğu, siz bu ürünü yediğinizde bu ilacın ne kadarının vücudunuza geçtiği, bu ilacı kullandığınızda toprak, hava ve sudaki diğer canlılara ne zarar verdiğiniz gibi pek çok konu irdeleniyor.

Hangi kimyasalı kullandığınız sizin tercihiniz, ancak doğaya saygı temel değerini savunan bu sitede ruhsat amacı dışında kullanılmasını destekler ifadeler kullanmanızı ben pek de hoş karşılayamıyorum, içim acıyor.

Saygılar,

Çamtepe

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön