View Single Post
Eski 24-04-2015, 16:41   #22
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Uygun olmayacaktır Sn, Milamber.

Bu gübreler sizin de bahsettiğiniz gibi tamamen sucul ortam altında taban malzemesi arasına gömülen ve belirli bir süre yavaş salınım yaparak sucul bitkilere fayda sağlayan gübre granülleridir.

Bu gübrelerin salınım yapabilmesi için sürekli olarak su altında beklemeleri gerekir. Hatta taban malzemesi içine gömüldüklerinde aerobik bakteriler de salınımında rol oynuyor olabilirler.

Yani muhtemelen, değil toprak yüzeyinde, toprak karışımı içerisinde kullanılsalar bile bu misketlerin homojen şekilde salınım yapmaları zordur.

Ayrıca örnek olarak eklediğiniz görseldeki ambalajda da görebildiğimiz gibi, bu gübrelerin çoğu NO3 içermez. Çünkü sucul ortamda bitkilerin ihtiyacı olan Nitrat balıkların ve diğer canlıların ürettikleri Amonyak-Nitrit-Nitrat döngüsünden elde edilir ve suya Nitrat takviyesine gerek duyulmaz.

Yine ambalajdan görebildiğim kadarıyla aslında o misketler eser element toplarından başka birşeye benzemiyorlar. Belki bir miktar Potasyum ihtiva ediyor olabilirler. Fakat Nitrat ve Fosfat içermediklerinden dengeli olmaktan çok uzaklar.

Kısacası sucul ortamlar dışında kullanılması uygun olmayacağı gibi, çevrelerindeki suyu absorbe etme gibi bir etkileşim gösterirlerse zararlı da olabilirler.


Gübre kekleri olmasa da pelet formda zirai gübreleri kolayca bulabilirsiniz. Fakat aslında çok da elzem ürünler değildirler. Tercih meselesidir.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön