View Single Post
Eski 16-04-2015, 08:43   #698
emotional_beast
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-10-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 4
Sıvı besin konusunda yardım.

Merhaba,
Öncelikle bu platformda verilen bilgilerden, sorulan sorulardan ve paylaşımlardan dolayı her üyeye teşekkür ederim. Çok güzel bir paylaşım ortamı olmuş. Burada yazılanlardan birçok şey öğrendim.

Evde topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum. Bu iş için 2-3 yıl kadar önce 110'luk pimaş borulardan 3 katlı, her katta 2 boru olacak şekilde 36 fidelik aeroponic sistem tasarlayıp malzemeleri almıştım. Taşınma nedeniyle başlayamadım bir türlü.
Şimdiki evimin balkonunda küçük bir bölümde tekrar başlamak istiyorum.
Daha önce boruları güneş ışığından korumak için siyah boya ile boyamıştım. Birçok yerde sıvı besin'in sabit sıcaklıkta olması gerektiğini okudum. Tabi siyah renk ışığı çekeceği ve ısınacağı için şimdi bu boruları gümüş renkli soba boyası ile tekrar boyamayı düşünüyorum.
Bu konuda farklı fikri olan varsa öğrenmek isterim.

Deneme-yanılma usulü olmasın diye aklıma takılan her bir konuyu araştırıp netleştirmek istiyorum.
Sistemi kurduk diyelim ama buraya kadar olan kısmı her ne kadar beni çok uğraştırdı ise de burada yazılanlardan işin en kolay kısmı olduğunu görüyorum. Asıl zorluk şimdi başlıyor. Sıvı besin!

En alt katta kavun ve karpuz; orta katta Çilek, Top Patlıcan, Fasulye; üst katta ise Domates, Biber, Salatalık yetiştirmek istiyorum.

EC pH
Patlıcan2.5 – 3.56
Fasulye2.0 – 4.06
Domates2.0 – 5.06.0 – 6.5
Biber1.8 – 2.26.0 – 6.5
Salatalık1.7 – 2.55.5
Kavun2.0 – 2.55.5 – 6.5
Karpuz??5.5 – 6.5
Çilek1.8 – 2.26
internetten farklı farklı sitelerde aradığım kadarı ile yukarıdaki değerleri bulabildim. Bu değerlerin doğruluğundan emin değilim.

ilk sorum :
Bu değerlere göre tek bir kaptan tüm bitkileri beslemek istersem EC'yi 2 , PH'i 6 olarak ayarlamam yeterli gelir mi?
aslında benim için asıl önemli olan domates, kavun ve karpuz. diğer ürünler %100 verim ile büyümese de olur.

ikinci sorum:
Şimdi her bitkinin ihtiyaç duyduğu Makro-Mikro maddeler farklı. Hatta bir bitkinin her gelişim evresinde bile çok farklı.
Yetiştirmek istediğim bitkilerin filizlenme,büyüme,çiçeklenme dönemlerindeki Makro Mikro ihtiyaçlarını bir tablo haline getirmek istedim ama doğru verileri bulamadım bir türlü.
HydroBuds v1.50 isimli programda da bulamadım. Ya yanlış yerlere bakıyorum, ya da baksam da anlamıyorum
Zaten kısıtlı ortaokul kimya bilgimle bulduklarımı da anlamakta zorlanıyorum.
Bu tabloyu hazırlayabildim diyelim. Bu başlık altında bahsedilen "Minimum Yasası" uyarınca Makro ve Mikro elementlerin her biri için yetiştirmek istediğim bitkilerden en çok kullanan kadar oranda karıştırıp bir besin solüsyonu hazırlasam işe yarar mı?

Veya bu bitkilerin PH-EC ve Makro-Mikro oranlarında fazla fark olmayanları gruplasam en az kaç ayrı besin deposu kullanmam gerekir?

Bir de Sayın Kudret Bey'in gönderdiği besin çözeltisi var. Bu besin çözeltisi benim yetiştirmek istediğim bitkilerin tamamı için işe yarar mı?
eğer yarar ise hiç uğraşmadan Kudret Bey'in yardımını isteyeceğim.
Görüş ve önerilerinizi paylaşa bilirseniz sevinirim.

Not : Mümkün olduğunca az sıvı besin deposu kullanmak istememin nedeni Antalya bölgesindeki C.K Elektrik firmasının bizi çok sevmesi. kira öder gibi elektrik ödüyorum ve elektrikten tasarruf etmek istiyorum. Aeroponic sistemde sürekli besin döngüsü sağlanmalı mıdır yoksa 2 saatte bir 15 dk sulama yapmak yeterli gelir mi?

iyi çalışmalar,

emotional_beast Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön