View Single Post
Eski 07-04-2015, 08:58   #23
atamanciftligi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-03-2014
Şehir: kOCAELİ
Mesajlar: 8
Uzun süreden sonra tekrar merhaba,
Ceviz hasatında , Kabuk çatlamaya başladığı, cevizin kendini kabuktan bıraktığı andan sonra cevizi ne kadar hızlı bir şekilde alıp yıkar iseniz cevizin dış kabuğu daima o kadar beyaz kalır.

Cevizde yıkama kadar kurutmada çok önemlidir. Cevizde Kurutma kısa sürede yapılmaz ve istenilen şekilde muhafaza edilmez ise cevizde küflenme ve kararma ayrıca afratoksin oluşumunda kaçınılmaz hal alır.

Biz çiftliğimizde chandler ve fernor cinsi ceviz çeşidi yetiştiriyoruz. Yetiştirilen cevizler makine ile hasat edilmekte, toplanmakta ve en kısa sürede basınçlı su ile yıkanarak kurutulmaktadır. Bu süreç çok önemlidir. Bu süreç de yanlış uygulamalar yapılır ise 11 ay boyunca büyük titizlikle baktığınız ürünü 1 ayda kaybetme riskiniz kaçınılmazdır.

Bizler Çiftliğimizde Chandler ve fernor ceviz çişitlerinin fidanları ve meyvesi yetiştirmekteyiz. Chandler özellik olarak ince kabuklu içi ve dışı beyaz olan bir ceviz cinsidir. Yeni yeni Türkiye'nin bir çok yerinde artık bu ağaç çeşitlerini ve meyvesini görebilirsiniz.

Biliyorsunuz Cevizde ithalata zorunlu bir ülkeyiz. Mecbur kaldığımız İthalat da 12 ayda california'dan , 6 ay itibariyle Şili'den chandler cinsi cevizi yüklü tonajlarda getirmekteyiz. Yani içi ve dışı beyaz olan ince kabuklu chandler ceviz çeşidi piyasaya sunulmakta ve bir çok yerde lüx ceviz olarak satılmaktadır. Pazarda marketlerde ve kuruyemişlerde ve bir çok yerde iç ve kabuklu olarak görebilirsiniz. Diğer ithal ettiğimiz daha çok imalat da kullanılan kalın kabuklu ukranya, kırgız ve özbek cevizlerinide piyasada görebilirsiniz. Kalite ve iç oran olarak çok düşüktür.

Yanlız özellikle şunu belirtmek isterimki , bizim toprağımızda yetişen en bakımsız cevizin lezzetini, tadını dışardan ithal ettiğimiz hiç bir ceviz vermez.

Ceviz alırken özellikle ithal cevizlerde dışı beyaz olan cevizlerden uzak durmanızda fayda vardır. Bir önceki senelerden kalan ,Kabuğu siyahlaşan dışı kötü olan cevizler kükürte basılarak ve çamaşır suyu ile yıkanarak bir çok gıdada olduğu gibi cevizde de sağlığımız ile oynanmaktadır.

atamanciftligi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön