View Single Post
Eski 03-04-2015, 16:09   #10
AgacSevdalisi
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
su koçu pompalarıyla ilgili youtube dan bir hayli video izledim. Ancak benim tasarlamak istediğim başka bir su pompa sistemi var. BU konuda bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparlarsa faydalı olacağına inanıyorum.
Benim düşüncem şu şekilde: Akan bir ırmak veya debisi fazla olan bir derenin akan suyu ile bir çark vasıtası ve iki pistonla su basmak.Irmak ile su basmayı düşündüğüm yer arası kot farkı 250 metre. 3 metre çapında suya dayanıklı bir ahşaptan veya metalde olabilir bir çark. çark suyun debisi ile hareket edecek. çarkın ucuna, tam karşısına bir dişli bağlanacak, bu dişli de altına yerleştirilecek bir dişliyi hareket ettirecek. Yani dairesel hareket doğrusal harekete döndürülecek. Fizik bilgim çok iyi değil kusura bakmayın. daha sonra en alttaki çarka bir krank mili bağlanarak yanlara takılan pistonlar hareket ettirilcecek. Pistonlar karşılıklı iki tane olacak ve biri alttan suyu emerken diğeri suyu basacak. Tam anlatabildimmi bilmiyorum ama bununla ilgili bir çizim yapmayı düşünüyorum. Çizim yaptığım zaman buraya ekleyeceğim. Benim asıl merak ettiğim ve fizik bilgimin yetersiz olmasından cavaplayamadığım sorular var: Her piston çapı 15 cm olan bir boru içine yerleştirilse, emilen ve basılan su borularıda 10 cm çapında olsa, emilen su saniyede 1 lt su bassa, 10 cm lik boru 32'lik boruya düşürülerek devam etse. Bu durumda 60 derece eğimli 600 metre uzunluğunda bir tepeye su basılabilirmi?
Ben bu pompayı ilk olarak küçük bir su arkında 1 metre çapında bir çarkla denemeyi düşünüyorum. Ama suyun basıncını nasıl ayarlayacağım, su basıldıkça yukarıya giden su ağırlaştıkça ve basıncı arttıkça çarkın dönmesini engeller mi? Bu soruların cevabını denemeden göremeyeceğim sanırım. Yorumlarınızı bekliyorum.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön