View Single Post
Eski 11-03-2015, 23:02   #29
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Bahceseven,
Son paylaştığınız Türkçe yazıdaki resim ilginç. Sondaj tipi bir kuyuya ayrıca güneş panellerinden boru indirip ısı pompası borularında dolaşan su borularına enerji kazandırmaya çalışmışlar. Bu yazı nerede yayınlanmış acaba, yazının görünen bölümünden anladığım bir tez çalışmasına benziyor.

Esasında toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri sıcak mevsimde yer kabuğuna depolanan ısı enerjisinin varlığı ve stabil olması gerçeğine dayanıyor zaten. Burada bence tartışmalı taraf güneş panelleriyle yerkabuğuna katkıda bulunma düşüncesi olsa gerek.

Türkçe olması şart değil. Gerek uluslararası literatürde, gerek yurt dışı uygulamacı firmalarda böyle bir uygulama var ise ve paylaşırsanız makbule geçer. Ben bakındığımda göremedim.

Gerek bu düşüncedeki ısı pompası borularının yakınından güneş paneli borularını geçirmek, gerek önceki mesajınızdaki resimde bulunan toprak tarafı borularını güneş panelinin ısıttığı tanktan devri daim ettirmek bana pek mantıklı gelmedi. Şayet güneş paneli ile sıcak su elde edilebiliyor ise bu sudaki ısıyı doğrudan ısı pompasının akümülasyon tankına vermek daha doğru olsa gerek. Bu mantık sadece nisbeten düşük sıcaklıklaki su eldesinin değerlendirilmesinde bir anlam kazanabilir.

Toprak tarafındaki borularda ısı pompasındaki ısı değiştiricide kaybedilen enerjiyi tamamlayabilmek için ille de ek bir desteğe ihtiyaç duyuluyorsa zaten bir şeyler yanlış hesaplanmış demektir.

Siz olsaydınız sıcak su temini için solar sistem (güneş paneliyle su ısıtma sistemi) kurardım demişsiniz. Aklın yolu bir ben de öyle yaptım ve maalesef Ağustos ortasında bile sıcak gerekli. Isı pompası ve güneş paneliyle su ısıtma sistemlerini kuralı sekiz yıl oldu. Aslında, dağ başında bir arazide yaptığım ev inşaatının da proje bütünlüğü içindeki birer parçası idiler. Projenin bir diğer parçası ise sizin de de söz ettiğiniz bina izolasyonu idi.

Hem ısı pompası hem de güneş panellerine yapılan yatırımın şimdiye kadar kendini birden fazla kere amorti ettiğini söyleyebilirim (lpg ile kıyaslayarak).

Bu bakımdan kullanıcı deneyiminin de bir parça önemi olsa gerek. Mevsim geçişlerinde (yılda 3 ay) çoğu gün sabahın erken saatlerinden akşama kadar sıcak su tankında 50-60 derece su dolu (ve gün içinde kolayca tazelenebilir durumda) iken, hemen yanında ısı pompasının kendi tankındaki suyu 42 dereceye çıkarmak için debelenmesi, en azından kullanıcı deneyimi açısından pek mantıklı değil. Zaten yan yana duran tanklar arasındaki basit tesisat ve çok basit otomasyon ile akümülasyon tankına ısı transferi yapmak mümkün. Bunun sineğin yağını çıkartmaktan biraz da fazla faturaya yansıdığından emin olabilirsiniz. Bu zamanlarda ısı pompası 20 dakikada bir tanktaki ısıyı kontrol ediyor, ısının kendi ayarındaki 42 derecenin üzerinde, bazen 45-46 derece olduğunu görünce devreye girmek yerine bana iş yok deyip yan gelip yatıyor

Linkini verdiğiniz forum mesajındaki sistemi 4 yıl kadar önce serada kurmayı düşündüm. Seradaki sebze yataklarında 40-50 santim derinlikte oksijen bariyerli borular döşeli. Düşüncem, erken ilkbaharda sebze köklerinin istediği ısıyı bu borularda ılık su dolaştırarak elde etmekti. Nitekim böyle uygulamalar var. Fakat hala fırsat bulup 2 panel, bir tank, bir pompa ve bir otomasyon kutusu edinip monte edecek zamanı bulamadım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön