View Single Post
Eski 11-03-2015, 00:16   #23
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Güneş panelleriyle toprağın ısıtılması yoluyla toprak kaynaklı ısı pompası modeli ne gördüm, ne de duydum. Şayet yapan varsa da boşa yatırımdan başka bir şey olmaz. Yer kabuğunu bir kaç panel ile ısıtmaya kalkışmak ile eşdeğer bir şey.

Toprağın ısısı belirli bir derinlikten sonra zaten stabildir. Toprak kaynaklı bir sistemin ısı değiştiricisinin ısı pompasında kaybettiği ısıyı yerkabuğu hemen tamamlar. Toprak tarafı ısı değiştiricisinin hesapları iyi yapıldı ise bunda bir problem olmaz. Güneş paneli ile buna müdahale etmeye çalışmanın bence hiç bir anlamı yok.

Bizdeki uygulamada güneş panellerinin temel işlevi sıcak su temini. Kışın güneş alma imkanı kısıtlı olmasına rağmen yılın 8 ayı hiç problemsiz sıcak su sağlar. Dönüş suyu sıcaklığı 42 dereceye ayarlı ısı pompasının ısıttığı akümülasyon tankı ile güneş panellerinin ısıttığı sıcak su tankının entegre olması ise Ekim ortasından Kasım sonuna kadar, Mart sonundan Mayıs ortasına kadar mevsim geçişlerinde toplam üç ay boyunca ısı pompasının çok daha az devreye girmesini sağlıyor. Bu aylarda 350 litrelik sıcak su tankındaki 50-60 derecelik suyun aynı hacimdeki akümülasyon tankındaki suyu 40 derecenin üzerinde tutması çok zor değil. Fazla ısı kaybı olmayan bir binanın kalorifer sistemi soğuk aylarda bile günde en fazla 3-4 kez binaya ısı istediğinde, mevsim geçişlerinde hazır sıcak su küçümsenemeyecek bir fark yapıyor. Zaten Mayıs ortasında ısı pompası devreden çıkıyor. Çok sıcak aylarda yaz konumuna geçip sıcak su tankından ayrılarak gerekirse tekrar devreye alabiliyoruz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön