View Single Post
Eski 06-03-2015, 07:22   #10
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tohum sirkulasyonu ve ticari tohumluk bakimindan 20 sene oncesini dusununce bu bitkininki gibi tohumlarin ticari anlamda bulunabilirlik sansinin cok dusuk oldugunu soyleyebilirim. ABD'de baharat tohumlarinin (Dogu tibbinin oneminin anlasilmasiyla birlikte) bile tohum kataloglarina girmesi 80'lerle birlikte soz konusu olmus. Ozellikle dag ispanagi gibi ilginc tohumlarin taninip kataloglarda yaygin yer almaya baslamasi 90'larin sonlarina denk geliyor. Avrupa'daki (ozellikle baharatlarla ilgili) durum biraz daha farkli olsa da komsunuzun ordan da edinmis olma ihtimali cok dusuk.

Buyuk ihtimalle koyunde/yoresinde hudayinabit bir bitkidir. Buyuk sehre gelirken tohumunu bir sekilde edinip gelmis ya da akrabalarindan istemis olabilir. Aksi durumda, Erzincan'da kultivasyonunun yapildigini sanmam. Ihtiyaclari oldugunda evden cikip iki adim otede bahceden topluyorlardir. Bir diger tahmin olarak da, komsunuzun koyunde/yoresinde ve civar koylerde bu bitkinin belli bir amacla (bir ihtimal yaygin olarak bilinen bir eksili, etli ve sulu yemek yapiminda, corba yapiminda ya da yumurtayla kavrularak vs) kullanilagelmis olabilecegini soyleyebilirim.

Siz her sene tohumdan ekiyorsunuz, degil mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak, evet bu sayfayı açtım çünkü bu bitki hakkında uzun zamandan bu yana benim de kafamı sürekli kurcalayan bir şeyler vardı, çok araştırmama rağmen yabancı dilimin olmadığından dolayı bir sonuca ulaşamamıştım.

İyi ki de bu tohumu etkinlikte paylaşmışım diyorum, paylaşmasaydım bu sonuca hala ulaşılmamış ve sırlarıyla öylece kalacaktı.

Tohumunu bana veren komşum ne yazık ki şu anda hayatta değil, kendisi Erzincan Kemaliye'liydi oralardan mı getirdi...nereden bulduğunu ben de bilmiyorum, bana verirken bir kaç komşuya daha vermişti ama onlarda çoktan yok olup gitti, bir tek ben bunca seneden beri hiç yok etmeden bu güne getirebildim.

Ve çok şükür Sevgili Lonicera sayesinde olumlu sonuca da ulaşabildik, bundan sonra sizlere emanet etmiş olduğum bu (değerli midir değilmi dir ona artık sizler karar vereceksiniz) tohumu inşallah severek, hatta araştırarak devam ettirebilmeniz dileğimle, şu anda kendimi üzerimden sanki kocaman bir yük kalkmış gibi hissettim, umarım sizler de bu bitkinin tadına baktığınızda beğenirsiniz.

Güle güle büyütün fidelerinizi, bol bol resimlerini ve yeni bilgilere ulaşırsanız başlığımızı zenginleştirmek adına paylaşırsanız sevinirim... ben de sizlere çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön