View Single Post
Eski 25-02-2015, 11:44   #126
caglarxx
Ağaç Dostu
 
caglarxx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 254
Sn. dostca

öncelikle tohumdan bahsedeyim.Benim buzdolabında çimlenen tohumlarım sert dış kabuğunu dikkatlice soyup,spaghnum yosununda az nemli beklettiklerimdi.ve çok çabuk çıktılar (yaklaşık 10 gün).Fakat diğer tohumlarımı böyle yapmadım bu benim için denemeydi.Çünkü bana göre çimlendirmek değil zorluk ,onlara ışık sağlamak.
Amatör bir sera yaptım.Bauhasedan büyük boy tekerlekli taşıma kabı (derin).Altına kapların yere değmemesi için ızgara gibi bişey,üstünede elimde bulunan bir cam kapattım,yanlardan az hava alacak şekilde ve içine alüminyum folyo döşedim ışık ve nem kaybını aza indirsin diye..camın üstünde 50 cm lik iki florasan olan bir dandik armatür koydum.florasanlar akvaryumumdan kalma sylvania bitki için ve birde günışığı.

Herneyse bu düzeneği tohumlar için yapmıştım fakat çelikler köklenince (ki çeliklerim bloodgod,atroporprum,beni maiko ve fireglow olduğu için) önceliği onlara verdim,düzeneğin içinde onlar var şu anda.

Bence tohumlarınızı iyi bir karışımla 1 ay sonra dışarıda ekin.nemini koruyun ve donmamasını sağlayın.Neden böyle diyorum çünkü çimlenen tohumların ışık sorunu,kaloriferli ve kuru ortam sorunu insanı zorluyor.Doğayı tam taklit en başarılı sonuç olur.Benim dışarda torfta ekilmiş tohumlarımda mevcut dondurmadan ve çürütmeden baharı bulursak çimleneceklerine eminim.
Çimlendikten sonra dışarda dondan ve direk güneşten korunduğu sürece gelişimlerinde hiç sorun olmaz (bence).Ben o yüzden dolaptakileri şu anda vermiculit içinde en az nemle bekletiyorum ki kafayı çıkarmasınlar.Bir ay daha idare edersek sorun olmayacak.

Çelik konusunda tavsiyelerim (en azından benim izlediğim yol) şöyledir.
Ben yabancı forumlarda izlediğim videolardan yola çıkarak bir kısım çeliğimi ,dipleri ve ucları acıkta kalacak şekilde tuvalet kağıdına sarıp nemli(ıslak değil) bir şekilde saklama kabında beklettim.Diğer çeliklerimide spaghnum yosununu hafif nemlendirerek yine ayrı saklama kabında beklettim.

Kağıtlı metodu beceremedim,birçoğu mantar oldu nemi ve ısıyı ayarlayamadım sanıyorum,bir kısmıda çürüdü bir kısımda kurudu ortayı bulamadık)
Spaghnumda bekleyenleri ise 2 günde bir yarım saat kutunun kapağını açarak havalandırdım,çok az nemlendirdim.onlar tuttu.Spaghnum bu gibi işler için gerçekten harika bir malzeme.3-4 tane kök çıkaranları ,katkısız torf,biraz pomza birazda ince akvaryum çakılı karıştırdığım toprakla ,büyük boy pet bardaklara ekip seraya koydum.Bardakları daha önce yandan alttan bolca hava alacak ve drenajı artıracak şekilde deldim.Odanın camı gece gündüz yarım açık ortam ısısı 18-20 derece arası çeliklerin bardakta (toprakta )yaklaşık birinci aylarına giriyorlar.yaklaşık 1 ay kadarda spaghnum içinde saklama kutusunda beklemişlerdi .Ben bazılarını hormonladım bazılarını yaraladım.Yaraladıklarımın köklenme oranı düşük .Hormonlu ve hormonsuzlar arasında kayda değer başarı farkı göremedim.

Sabah ve akşam üzerlerine su spreyliyorum(ağır sulama yapmadım saksılama haricinde) ve seranın dibine biraz su döküyorum ertesi güne kadar nemi korunsun diye.
Benim anladığım odunsu çelikler için aralık-şubat arası uygun.sizin aldığınız daha ince çelikleri ise, dallar yapraklandığında ,yeni çıkan sürgünlerden alınan parçaları biraz hormona batırarak direk toprağa ekip beklemek.Nisan ayı gibi.


Bugün foto çekerken dikkat ettim ,çeliklerin toprağını hazırlarken bir yandan da tohumlar ile uğraşıyordum.Çelik bardaklarının 2 tanesindede yeni çimlenmiş gördüm.)
güncel fotoları ekliyorum.

selamlar

Eklenen Resimler
     
caglarxx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön