View Single Post
Eski 28-07-2007, 23:05   #13
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Reishi mantarı kadar önemli bir başka mantar daha var...hatta ünü reishi den çok daha fazla...

SHİİTAKE mantarı...Yetiştirmek isterseniz yine agromantar tarafından satılıyor

Mantarda imparator şifası


Shiitake (Şitake), zamanında Çin imparatorlarının hayat iksiri olmaş şifalı bir mantar türü. Alternatif tıbbın gelişmesiyle ABD'de de piyasaya sunulan shiitake'in sırrı, içindeki lentinan isimli maddede. Lentinan, Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil edilmiş. Shiitake bağışıklık sistemini güçlendirici, kanı sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tümör küçültücü ve cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.

Shiitake mantarı, şöhretini 14. ve 17. yüzyıllar arasında Çin'de hüküm süren Ming hanedanına borçlu. Kaynaklara göre imparator Ming, Çin topraklarında yüzyıllardır yenen bu mantarı, halka yasaklamış. Hanedanın alimleri tarafından imparatora hayat iksiri adıyla sunulan mantar, zamanla halk arasında "imparatorun kuvvet iksiri" ismiyle çağırılır olmuş.

Ming hanedanının önde gelenleri de imparatorun yemeğini halk yiyemez düşüncesiyle bu besini sadece imparatorun ve ailesinin tüketmesi yönünde bir karar almışlar. Ama halk mantarını üretip yemeyi gizlice sürdürmüş.

Bir dönem Japonya'ya silah karşılığında verilen Shiitake, Japonya'da da gücün simgesi haline gelmiş. Öyle ki Samuray savaşçıları kendi bölgelerinde bu mantarın başkaları tarafından toplanmasını yasaklamış. İçinde varolduğunu düşündükleri gençlik ve güç etkisini kendilerinden başka kimseye yar etmemeyi planlayan ve bu uğurda birçok kişiyi de kılıçtan geçiren Japon savaşçıların kudretlerini, bu mantara bağlayan makaleler, tarihi kaynaklar var.


Yurtdışında kapışılıyor

Bünyesindeki Lentinan maddesi Japonya'da kanser tedavisinde kullanılan Shiitake'yi Türkiye'de Mantar Mamülleri Şirketi (MAMTAŞ), İzmit tesislerinde üretiyor. Çin'de köyünde bu mantarlar arasında büyüyen Jan Zhong Liu, Türkiye'de bir şirketin bu mantarı ürettiğini görünce çok şaşırmış. Kendi isteğiyle şirketin üretim bölümünde çalışmaya başlayan Liu, Türklerin mantardan korktuğunu söylüyor. "Doğada 100 bine yakın mantar türü var. Ancak 150 türü yenilebiliyor. Türkiye'de ise 11 türün kültürü alınmış. Mantar satışları ise gördüğüm kadarıyla çok düşük. Bizde bu bitkisiz sofra kurulmaz. Türkler, mantardan sanırım korkuyor. Size hepsi zehirli mi dediler?".

MAMTAŞ'ın ortaklarından Ali Gün ise bu korkunun bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığını söylüyor. "Türkiye'de herşeyde olduğu gibi ilaçlamada da bir bilinçsizlik var. Üretimi yapılabilen hiçbir mantar zehirlemez. Sadece doğadan koparılıp yenirse böyle bir şey mümkün. Kültür mantarı yanlış kimyasallarla ilaçlanırsa zehirli olur ama aynı risk salatalıkta, domateste de var.

Shiitake yurt dışında adeta kapışılıyor ama ülkemizde ilgi az." Latince ismi Lentinus Edodes olan Shiitake mantarı, doğada meşe ve kayın ağacının üzerinde yaşıyor. İş, ticari platforma gelince ise mantarı kandırma gibi bir yol izleniyor. MAMTAŞ, ABD'de ve özellikle Fransa'da uygulanan yöntemi izlemiş. Meşe ve kayın ağacının kütükleri üzerinde ya da polipropilen torbalar içerisine ekilen tohumlar talaş, mısır koçanı, buğday sapı, çay yaprakları gibi tarımsal artıklarla besleniyor ve büyüyüp sofralarımızı lezzetlendirecek hale getiriliyor.

Mamtaş ürettiği mantarı uzun yıllar sadece lüks otellere satabilmiş. Yabancı şeflerin oldukça ilgili olduğu Shiitake, yalnızca Tansaş'ın A sınıfına hitap ettiği Makro marketlerinde 100 gramı 4,5 milyon liraya satılıyor. Mamtaş, bu hafta dünyanın mantar devi Hollanda'ya Türkiye'nin ilk shiitake ihracatını gerçekleştirecek.


--------------------------------------------------------------------------------


Şifa bahçesi
Shiitake hakkında ABD'de ve Avrupa'da basılmış sayısız kitap var. Sağlık makalelerinde genel olarak imparator mantarı ismiyle çevrilen Shiitake, Japon Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla beyin kanamaları, damar sertliği ve HIV gibi virüs enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili. Kanın sulandırılması içinde önerilen bu özel mantarın yapısında bulunan Lentinan, tümör ufaltıcı ve anti kanserojen madde olarak kabul görüyor. Her şeyde olduğu gibi Shiitake'nin de fazla oranda tüketilmesi ve fazla yağda pişirilmesi zararlı sonuçlar doğurabiliyor.


--------------------------------------------------------------------------------


Mantarını kendin yetiştir
Shiitake tohumlarının ekili olduğu hazır kütükler ABD'de ve Avrupa'da 25 dolara marketlerde satılıyor. Satın aldığınız kütüğü mutfağınızda loş bir yerde tutarsanız, bir süre sonra üzerinde lezzetli mantarların yetiştiğini görüyorsunuz. Mantarlara yuva ağaç, ayda üç-dört kez ürün verebiliyor. Batı ülkelerinde shiitake mantarının promosyon kampanyası en çok cinsel güce olumlu etkisi üzerine şekilleniyor. MAMTAŞ yetkilileri, Türkiye'de kendi mantarını kendin yetiştir uygulamasını deneyebileceklerini söylüyorlar. (Ayrıntılı bilgi için: 0 262 371 20 55)

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/...rtesiprn4.html

-----------------------------------------------------------------------

Tıbbi mantar olarak tanınan bu mantar doğal sağlık maddesi ve uzun yaşamanın sırrı olarak satılmakta , anti tümör ve anti viral etkiye sahip olması ve cinsel gücü artırması nedeniyle popülaritesi hızla artan lezzetli ve değerli bir mantardır.


http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

Shitake mantarı da Asya yemeklerinden temel malzemelerden biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanserden korunmaya, kanser tedavisine, yüksek kolesterolün düşmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kemoterapinin yan etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

http://www.sabah.com.tr/2007/07/10/g...B0198FD26.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön