View Single Post
Eski 16-02-2015, 08:31   #16
TigerX
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iynk Mesajı Göster
Bende hafta sonu evde olmadığım için bu sabah 07:00 itibariyle mayayı hazırladım.

Tam Buğday unu (Golda) protein değeri % 11
Beyaz un(Teksin-Merzifon üretimi):Protein değeri %10,5 Kül :0,65

Daha önceden tarifi 50 şer gram olarak yazmıştım. Tekrardan bu sayfaya bakamadığım için 50 gr. Üzerinden hazırladım. Bugün gördüm ki tarifte su miktarı 100 gr.mış.
Bugün akşam 100 gr. su ile yapılmış yeni bir maya hazırlayayım. Sizlerinki ile aynı olsun.

Birde sorum var, mayayı fırında muhafaza ederken fırının ışığının yanması şart mı? Herhangi bir şey atlamayalım..
İsterseniz her iki mayaya da ayrı ayrı devam edebilirsiniz. Zaten sonuçta ilk beslemeden sonra aynı yere ulaşacağız. 3 Gün sonunda ilk beslemeyi aynı yöntemlerle yapacağız. Sadece bu tip daha kuru mayalar, daha çabuk canlanabiliyor ve daha ekşi olabiliyorlar.

Fırın lambasını açmamımzın amacı:

- Eğer ortam ısımız 24 dereceinin altında ise mayamız geç canlanacaktır.
- Eğer ortam ısısını 30 derece civarında sabit tutabilirsek, canlanma daha hızlı ve düzgün olacaktır
- Lamba ışığı bize 30 derecelik sabit ısıyı sağlıyor. Mayanın gelişimine ısı etkisinden başka bir faydası yok.
- Eğer daha karanlık ve 30 derecelik bir yer bulabilirseniz çok daha iyi olur.
- Fazla ışık da mayaya zarar verecektir.
- Fakat bu soğuk kış günlerinde Ekşi Maya yapmak isityorsak sabit bir ısı (30 derece civarı) ortamı bulmamız lazım
- Ben fırınımın içerisini ölçtiğim zaman 28 dereceyi sabit olarak elde ettim ve mayam şu anda devam ediyor...

Kolay gelsin...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön