Konu: Nergis
View Single Post
Eski 08-02-2015, 18:35   #2519
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sayın Pria;

İlginiz için teşekkür ederim. Elimde çeşitli nergisler var. Uzun yıllardır da onları yetiştirmeye çalışırım. Önceden yerim olmasa da. Farklı yerlere ekim yaparak.

Bu nergisler mor salkım arkadaşımızdan gelmişti. Özellikle çok sorun olmaması ve daha iyi gözlemleyebilmek için uzun saksı içersinde geçtiğimiz yıldan beri duruyorlardı. Kış olması nedeni ile sizin düşündüğünüz gibi donarak köklerin ezilebileceği az su olan yerde daha dayanıklı olacağı düşüncesi ile balkonun iç tarafında idiler. Aynı yerde çeşitli campanula çeşitleri de vardı. Campunalla carpatika iki saksı olup onlar da daha korunaklı yakın yerde idiler. Soğuklar başlayınca sizin dışarıdan aldığınız zamanda nergis saksısını aldım. Ancak durum hiç açıcı değildi. Daha sonra havalar düzelince dışarıya çıkardım.

Campunalla carpatika iki saksı ve nergis uzun saksı susuz durumda öldüler. Diğer campunalla çeşitleri kar altında kalmalarına kar eridikten sonra daha fazla soğuk almalarına rağmen çok daha iyi durumdalar. Tabi etkilenme bozulmalar var. Sulu olan saksılarda bir şey yok. İki kat aşağıdaki bahçedekileri yeniden inceledim. Onlarda da bir şey yok. 1280 rakımda da çok fazla kar yağmasına kar altında ezilmelerine rağmen bir şey yok.

Ben susuz kalan nergislerin soğuklara tahammülünün sanılanın aksine olmadığına veya muhtemelen karaburun veya başka soğuklara dayanıklı olmayan bir nergis türü olduğuna inanıyorum.

Başka hiç bir nergisin bu şekilde bozulduğunu bu yıla kadar görmedim. Daha önceki nergislerim üç dört yıl önceki güllerin, asmaların, cevizlerin büyük zarar gördüğü veya öldüğü sanırım -33'leri gördüğü halde bir şey olmamıştı. Tabi ki en güzeli toprakta yetişmesi. Bu yıl çeşit sayısı biraz daha arttı. Umarım biraz geç diksem de yeni çeşitlere bir şey olmamıştır.


Düzenleyen Muda : 09-02-2015 saat 14:44 Neden: yanlış yazılanlar düzeltildi
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön