Konu: Nergis
View Single Post
Eski 06-02-2015, 09:41   #2510
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Amacım size laf yetiştirmek bilgiçlik taslamak değil, ama yine de ''son noktayı koymak'' zorunda bırakıyorsunuz beni..
Amacım, sizin yazdıklarınızı uygulamaya kalkan insanları hüsrana uğramaktan korumak ve sabırla yetiştirmeye çalıştıkları nergislerinden yüzlerinin gülmesi içindir..

1- Nergislerin mayıs sonu haziran ortalarından sonra yapraklarının kuruması sağlanır..Yani yazın uyku dönemine geçmek zorundadırlar..Sanki nergis yaprakları yazın da yeşil kalması gerekiyormuş gibi siz nasıl onların yazın 6 saat güneş ihtiyacından bahsedebiliyorsunuz.

2- Nergis çiçekleri mart içinde geçerler..Siz nasıl çiçekler geçtikten sonra sulamanın kesilmesi önerisinde bulunabiliyorsunuz ? Çiçekler geçtikten sonra nisan mayıs aylarının bol güneşli günlerinde sulamaya devam edilmeli ve haziran ayında sulama kesilmeli ve yapraklar kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır..

3- ''yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller'' diyorsunuz..Asıl sulamayı keserseniz potas alımını engellersiniz..Kuru topraklar potas alımını engeller..
Bildiğim kadarıyla, fazla azot değil, toprakta bulunan fazla kalsiyum ve magnezyum potasyum alımını engeller..
Çiçeklenmeden sonra suyu kesmek demek, nisan mayıs aylarında soğanların irileşmesini sağlayan potasyum alımını engellemektir.
Hem '' fosfor ve potas desteği verin.Mart nisan itibari ile desteği başlatın'' diyorsunuz hem de suyu kesin diyorsunuz..Suyu kesince potas alımını engellersiniz.

Lütfen çok emin olmadığınız şeyleri yazarak üyelerin kafalarını karıştırmayın..

Diğer üyelerin güzel hatırı için bunları yazmadan edemedim..
Sn pria,
Sn Dumlupınarın eksik ve hatta hatalı gönderimi düzeltebilme fırsatı veren mesajını cevaplamamı beklemeden yazmışsınız, yetmemiş bir sonraki mesajınızla da kendinize yakışanı yapmaya devam etmişsiniz.Sizi kutlarım. O mesajı çekmezseniz ona da cevap yazacağım.
Sn Dumlupınara olan mesajımı da dikkate alarak bu mesajı ona göre okuyun lütfen.
Sn Akçabardak bir sorununu iletmiş. siz Erlicheer satıcısı olarak bazı müşterilerinize hediye olarak karaburun nergisi verdiniz, herhalde dikim bakım önerileriniz de olmuştur. Karaburun nergisi edinenler veya eskiden sahibi olanlar da bu minval üzre varsa sıkıntıları paylaşmıştır. Siz karaburun nergislerinin nasıl bakılacağını söylemiş olduğunuz öngörüsü ile eksik kalmış, gözden kaçmış noktalar olabileceği düşüncesiyle paylaşım yapmışım. Yanlışım varsa bunu belli bir nezaket ölçüsünde yaparsınız. Kim ne diyebilir.Ama egonuz buna izin vermiyor.
Sn Akçabardak'ın paylaşımına yönelik bilgiler öyle abarttığınız gibi yanlış değil. Toprak kalitesine, hali hazır konumuna,verdiği bilgilere bakarak verdiğim bilgiler uygulanırsa sonuç büyük ihtimalle olumlu olacaktır. Bu konuda iddialıyım.
Zaten siz söz konusu paylaşımınızla umut kırıcı olmuş ve yapılacak bir işlem yokmuş gibi yazmışsınız.Benim ki de farklı bir öneri,Sn Akçabardak ister uygular ister uygulamaz.
BENİM ÖNERİMİ UYGULADIĞI TAKTİRDE, SİZCE NE GİBİ KÖTÜ SONUÇLAR ÇIKABİLECEĞİNİ YAZIN DA SN. AKÇABARDAK KARAR VERSİN. Bence bilginiz o zaman bir değer ifade eder.
Tekrar ifade edeyim ben genel nergis bakımı bilgisi vermedim, siz öyle algılamak ve mutlaka son noktayı koymak istiyorsunuz, sorun bu.
Maddeler halinde cevap versem yine anlamak istemeyeceksiniz.
Karaburun nergisleri hakkında yeterli bilginiz varsa ayrı bir bölüm açıp ekim/ dikim, bakım/yetiştirme, hastalık ve zararlıları ile mücadele,sorunların çözümü gibi muhtasar bir bilgi sunun, faydalı bir iş yapmış olusunuz. BU BÖLÜME YAKIŞANI DA BUDUR. Orada benim de varsa farklı bir bilgim yazayım. Yoksa sanki benim verdiğim bilgiler genel bakım bilgileri de; siz benim yanlışlarımı düzeltiyormuş gibi suçlamaktan vazgeçin.

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön