Konu: Nergis
View Single Post
Eski 06-02-2015, 08:33   #2509
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar Mesajı Göster
Sayın tabus merhaba,sayın akçabardak ilgili mesajında nergislerinin çiçeklenme probleminden bahsediyor.Siz çiçeğin geçmesine yakın suyu azar azar kesin,geçtikten sonra kesin ve sulamayın diye bir cümle yazıyorsunuz.

Ben yapraklar kuruyana dek toprağı kurudukça,nergislerin de sulanmasına devam edilmesi gerektiğini biliyorum.

Acaba belirttiğiniz çiçeklenmeden sonra sulamanın kesilmesi,karaburun nergislerine uygulanması gereken bir yöntem midir? Bunu merak ettim. SELAMLAR...
Sn Dumlupınar,haklısınız, meramımı yanlış anlatmışım..Sn pria da değinmiş, ama iğnelemeden anlatması mümkün değil, cümlem hatalı düzeltiyorum:
Yapraklar kuruyana dek değil, yapraklarının kurumasını sağlamak için suyun kesilmesi gerek.
Nergisin çiçeği geçtikten sonra özellikle bahçede ise, çiçek kafası koparılıp suyunun azaltılması ve en geç haziranda- coğrafik koşullar dikkate alınmalı elbette-suyu kesilmeli veya; yazın veya çiçeklenme tamamlandıktan bir süre sonra bitkinin kendini gelecek yıla hazırlaması için 3 ay dinlenmesi gerek.Bu ''bir süre''nin ne kadar olduğu kesin değil.Bir genelleme ile 'yapraklar kuruduktan sonra' olarak ifade ediliyor. Ama eğer yaprakların sararmasını ve kurumasını beklerseniz, güneş görme durumuna göre, yanlış beklenti olur.Bir noktada sulamayı kesmezseniz yapraklar sararmayabilr,bitki dormant hale gelmez. Genç soğan için pek önemsenmese de çiçeklenecek durumdakiler için faydadan çok mahzurlu olur.
Doğru ifade budur.
Karaburun nergislerinin bakımı konusunda ne yazıldığını bilmiyorum, ben sadece sn akçabardak'ın, ''çiçeklenmeyen karaburun nergisinin'' sorununun çözümüne ilişkin görüş belirttim.Genel olarak karaburun nergislerinin bakımına ilişkin bir görüş değil. Şurası kesin: Bu nergis sıcak iklim kuşağı nergisidir. Dormant kalma süresi, dolayısiyle daha uzun döneme ihtiyaç gösterir. Bu dönemde hem süre uzun olabilir hem de daha yüksek ısı önem kazanıyor olabilir. Hangisi daha önemli, bu konuda yazılı bir bilgiye ulaşmış olsaydım hatırlardım. Benimki bir öngörü, varsayım.Tecrübem ise benim karaburun adıyla edindiklerim Antalya ortamında, açık havada, doğal koşullarda ve gübre desteği olmaksızın son derece mutlu ve çiçekleniyorlar. Sn prianın eski gönderilerinde sıkça sözünü ettiği- aklımda öyle kalmış- ''çiçek verimi düşük'' sözü belki de itinalı bakımdan kaynaklanıyor olabilir.
Ben hatamın söylenmesinden memnun olurum.Yanlış bilgi vermek, bilmediğini bilir gibi söylemek benim tarzım değil. Beni uyardığınız için de teşekkür ederim .

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön