Konu: Nergis
View Single Post
Eski 05-02-2015, 21:46   #2502
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Sayın akçabardak,

Nergisler geçen yıl aşırı gölgede kaldıkları ve soğan içinde bu yılın çiçek tomurcuğunu olşturamadığı için bu yıl güneşli yere ekmenizin yararı olmamış ve çiçeklenememiştir diye düşünüyorum..
Bu yıl da, don nedeniyle yaprak tahribatı olduğu için yine yeterli beslenemeyip, bir sonraki yılın çiçek tomurcuklarını oluşturamıyabilirler..
Moralinizi bozmak istemem ama seneye de fazla umutlu olmasanız iyi olur gibi..
Sn akçabardak, sn pria konuyu cevaplamış ama bir kaç noktayı da ben belirtsem,umarım hoşgörü ile karşılar:
''''Sormak istediğim şu bu nergizlerin kaç saat güneş ışığına ihtiyacı var arkadaşlar?

Hazırladığım toprak: Bahçe toprağı 1 ölçü, torf 1 ölçü, keçi gübresi 1 ölçü, ben nerede hata yapıyorum acaba? başka besin vermedim. nedir bunların derdi bir türlü çözemedim, aslında çok kokulu oldukları için sevmiştim ben onları... ''

Nergisiniz Double Roman, Karaburun nergisi, hoş kokulu, yoğun kokulu.Sıcak iklim nergisi. Yani yazın doğru derinlikte kavurucu sıcağa tahammül eder hatta sever. Uzun don /kışı sevmez, korumak gerek. Yani yazın ne kadar çok güneşte kalırsa o kadar iyi gelişir diyelim.Yazın en az 6 saat bol ışık ihtiyacı vardır.Bir de çiçeği geçmesine yakın suyunu azar azar kesin, geçtikten sonra kesin, sulamayın..
Toprağınız, saksı için bile olsa bence yanlış. 2 ölçü bahçe toprağına bir ölçü torf bir ölçü dişli dere kumu koyun, hiç gübre vermeseniz dahi ilk yıl için yeterli.Koyun keçi gübresinin yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller. Hatta bazı yetiştiriciler bu sebepten, nergis soğanı arasındaki otların, çiçek açıncaya kadar ayıklanmasını sonrasında ise kesinlikle bırakılmasını tavsiye ederler. Siz bu yıl hiç azot vermeden fosfor ve potas desteği verin.Mart nisan itibari ile desteği başlatın, sizi üzmez bir kısmı olsun çiçek verir. Son not, bu nergisler kardeşçe yaşamayı severler, ayırdığınız zaman teker teker değil 2 li 3 lü gruplar halinde ayırın, daha mutlu olurlar.

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön