Konu: Nergis
View Single Post
Eski 03-02-2015, 13:36   #2467
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fındıkkurdu Mesajı Göster
Teşekkür ediyorum Sayın pria, inşallah hep beraber koklarız çiçeklerimizi.


Fotoğraf yanıltıcı değil, çiçek sapları çıkmadan bile yapraklar bu durumdaydı. Çiçek sapları daha sonra çıktı. Saksılarımı aralık sonu gibi kuzey cepheden güney cepheye getirdim.

Sizden 5 adet soğan almıştım. Soğanlardan iki tanesini birer adet arkadaşlarıma vermiştim. Şu an 5 adet çiçek sapı var

Toprak karışımım da genelde migrostan aldığım çiçek toprağı ve torf karışımı. iki ayda bir sulandırdığım koyun gübresi suyuyla sulamaya çalışıyorum. Ayda bir de çok az bir miktar sıvı gübre veriyorum. Gübre kullanımında 2 litreye 1 kapak ölçüsü var ama ben 1,5 litreye kapağın 4 te 1 i kadar kullanıyorum. Çok fazla beslenip yan gelip yatmasınlar diye ))

Şunu da unutmadan belirteyim yemek yaparken yıkadığım pirinç, bulgur, mercimek ve buğday sularımı asla dökmüyorum. O suları çiçeklerimi sulamada kullanıyorum. Belki bunların etkisi olabilir.
Sayın fındıkkurdu,

Bence verdiğiniz besin miktarı çok fazla..
İnanın nergisler oldukça kanaatkar çiçeklerdir..
Benim fidanlığın toprağını bir görseniz hayret edersiniz..çok zayıf, aşırı kumsal, besin fakiri bir toprak olmasına rağmen her yıl sadece ekerken soğan tabanına metrekareye 30-40 gram gelecek şekilde 15.15.15 kompoze gübre atarım hepsi bu..Bulursam biraz kemik unu, odun külü serperim..Fırsat bulursam bir de çiçekler geçince tulumbayla deniz yosunu püskürtürüm..Bunlar yetip artıyor..

İstanbul'da saksılarda da aynen böyle yaparım..Çiçekler geçince 15 gün arayla iki kez denizyosunlu su veririm..Denizyosununu bir litre suya br çay kaşığı koyarım..

Çok gübre vermek her zaman iyi sonuç almanıza yetmeyebilir, toprağın normal dengesini bozabilirsiniz Hatta fazla azot yüklemesi nedeniyle soğanlarınızda bile koflaşma olabilir..
Saksı harcınıza zaten koyun gübresi koyuyorsunuz, bu yüzden ayrıca 2 ayda bir koyun gübresi suyu vermenize hiç gerek yok..Eğer bir de koyun gübresi tam yanmamışsa tabi ki nergislerinizin yaprakları çılgınca büyürler..

''golden ducatlar, geçen yıl çiçek sapları olmasına rağmen maalesef açamadılar. Kapsüller belli bir zamandan sonra yanık gibi olup kuruyup gittiler.'' sözlerinizin nedeni bu aşırı gübrelemedendir kanaatindeyim.

Ben dostça uyarayım sizi, takdir ve karar sizin..
Eğer benim köyde güzel, tam yanmış koyun gübre verme olanağım olsaydı inanın başka hiçbir gübre vermezdim..yeter artardı..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön