Konu: Nergis
View Single Post
Eski 31-01-2015, 16:12   #2422
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

Bu yıl biraz küçükçe saksıya ektiğim 5 'erlicheer' nergisimin biri çok şımardı nedense..Diğer 4'ünde henüz çiçek tomurcuğu bile belirmezken onun böyle hızlanıp şımarmasına şaşırdım..Sanırım sığ saksı olduğu için güneşi gören tarafta olması nedeniyle böylesine hızlı gelişim gösterdi..
Bir hafta önce yazmıştım bu mesajımı..ama halâ kafama takılıyordu..Ben köyden İstanbul'daki saksılarıma ekmek üzere 5 adet 'Erlicheer' nergis getirdiğimi biliyordum..Fakat, içlerinden bir tanesinin bu kadar hızlı çiçek sapı vermesine pek te anlam veremiyordum hattâ şaşırmıştım..Çünkü diğer 4 tanesinde henüz çiçek sapı görünmezken bu soğanın böylesine hızlı gelişimine bu güne kadar kuşkuyla bakmıştım..
Hatta yanıbaşındaki 4 'Erlicheer'in yaprakları koyu yeşilken bunun daha açık yeşil yapraklı oluşunu, acaba hasta mı, yoksa geçen soğuklarda saksılar nerdeyse donmak üzere olduğu için hasar mı oluştu, diye bile düşündüm..
İşin sırrı nihayet bugün çiçekler açınca çözüldü..Meğer o hızlı gelişen ve bugün tomurcuğunu patlatan nergis 'Karaburun'' yani 'Double roman'mış..Hem de 10 tomurcuklu..
Demek ki köyden bir tane getirmişim..

Diğer 14 çeşit nergislerin bazıları iyi giden havalarla büyümeleri oldukça hızlandı..Geç türler de ufak ufak çıkmaya başladı..
Ama, bu yıl yurtdışından edindiğim ve çok değerli 2 tür minyatür kokulu nergislere baktıkça, bu yıl çiçek açıp açamıyacaklarına pek inanamıyorum..
En alttaki fotoda gördüğünüz 35 dolar ödediğimiz 6 adetten oluşan 2 cins nergisler incecik bir filiz verdi..Diplerinden ne başka bir filiz geliyor, ne de bir çiçek sapı belirtisi göremiyorum..
Bunlar da biraz geç tür..Bakalım ileriki günlerde neler gösterecekler..

Neyse..16 kasımda ektiğim 15 çeşitten oluşan 85 adet nergisilerimde 76 gün sonra ilk çiçeği görmek nasip oldu..Sıra sıra açarlar yakında artık..

(Hava çok rüzgarlı olduğu için çok zorlukla çekebildim fotoları)

Eklenen Resimler
    
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön